Juksekoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Juksekoder er ord- og tallkoder som er lagt inn i et dataspill av spillprodusentene for å kunne teste ut spillet effektivt i løpet av produksjonsprosessen (gjør det f.eks. mulig å hoppe raskt mellom de ulike nivåene). Disse kodene kan deretter brukes av andre enn produsentene for å få en udødelig avatar, gå direkte til det mest avanserte nivået osv. En usynlig eller udødelig avatar gjør spillopplevelsen svært annerledes enn det som var produsentenes intensjon.

En juksekode kan f.eks. bestå i å skrive w23QsQ7 på tastaturet, og dermed få opp alle bilbanene i et bilspill. Uten juksekoden ville spilleren måtte oppnå en bestemt mengde poeng for å få tilgang til bilbanene. I dataspillet Screamer ga juksekoden CARBO tilgang til alle bilene og LEALL alle banene.

I Nintendos blad Nintendo Power (første nummer utgitt i 1988) var det mulighet for spillfans til å utveksle juksekoder for Nintendo-spill. Bruk av juksekoder er altså ikke bannlyst av produsentene, men er snarere en hjelp for spillere med liten tålmodighet og manglende evne til å oppnå resultater på "ekte" vis. Bruk av juksekoder kan likevel få en spiller til å oppleve seg som en "hacker", en som tar innersvingen på dataspillprodusentene. Det vanligste stedet å utveksle juksekoder i dag er på webben. Det skal talent og innsikt til å oppdage hva som er juksekoden, men deretter er det enkelt å spre den.