Mindszent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mindszent
Mindszent

Flagg

Våpen

LandUngarn Ungarn
RegionDél-Alföld (Den sørlige sletten)
FylkeCsongrád
TidssoneCET
Postnummer6630
Retningsnummer62
Areal59,35 km²
Befolkning6 889 (2014)
Bef.tetthet116,07 innb./km²
Høyde over havet80 meter
NettsideNettside
Politikk
OrdførerKároly Zsótér (Partiløs) (2012)
Posisjonskart
Mindszent ligger i Ungarn
Mindszent
Mindszent
Mindszent (Ungarn)
Koordinater: 46°31′30″N 20°11′06″Ø

Mindszent
46°31′30″N 20°11′06″Ø

Mindszent er en by i storkommunen Hódmezővásárhely, i fylket Csongrád i det sørøstlige Ungarn. Byen ligger midt i mellom de større byene Szentes og Hódmezővásárhely.

Byens romersk-katolske kirke ble vigslet til Allehelgnerskirke, og byen har fått navnet derifra: Alle Helgener (Mindenszentek).

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Byen ligger hvor Kurca renner inn i elva Tisza, midt mellom byene Szentes og Hódmezővásárhely, i den sørlige delen av Den ungarske slette (ungarsk: Alföld).

Mindszent skilles fra Tisza med store jordvoller som diker. Dikene demmer opp for den høye vannstanden elva har om våren. Enkelte år har vannstanden vært så høy at dikene måtte bygges høyere og forsterkes med sandsekker.

Byvåpen[rediger | rediger kilde]

Den grå plogen i byvåpenet[1] stammer fra det 18. - 19. århundre. På begge sider av plogen er det plassert en sølvfarget fisk. Hovedfargen er blått og symboliserer himmelen, luften og vannet, og disse er igjen symboler på renhet, rettferdighet og trofasthet. Plogskjæret står for jordbruk, hovedinntektskilden til de fleste innbyggerne i Mindszent. Fisken symboliserer de syv fiskerfamiliene som grunnla Mindszent og fiske var tidligere en viktig inntektskilde. Den bredere bølgeformen i nedre halvdel symboliserer den svingete elven Tisza og smalere bølgeformen den mindre elva Kurca, og disse henviser til plasseringen av byen ved munningen av de to elvene hvor fisket og fergeoverfarten foregår.

Mindszent har vært befolket og avfolket ved flere anledninger. Likevel regner en at det var da syv fiskerfamilier slo seg ned ved bredden av elven Tisza rundt 1700 at Mindszent ble grunnlagt. Elva var rik på fisk, og disse syv familiene var dermed i stand til å leve et enkelt liv basert på hardt arbeid og ærlighet. Mindszent har ikke vært avfolket siden da og innbyggerne har siden da kunnet tjene til livets opphold her. Men er legenden sann? Det vites ikke, men legenden har overlevd siden den gang. Hvis noen spør om Mindszents opprinnelse, er svaret: «De syv fiskerfamiliene ...».

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske funn viser at området allerede var befolket i antikken. De første magyarene som kom til det som skulle bli Ungarn, bosatte seg i dette området av fylket Csongrád. Dette ifølge funn gjort i nabobygdene Pusztaszer og Ópusztaszer[2]. Bygdene ligger ca. 6 km fra Mindszent.

1332 var det første året da en registrar gjorde referanse til prestegården i Apor og tvillinglandsbyen Mindszent. Apor ble senere en del av Mindszent.

I 1515 nevnes Mindszent for første gang som fergested hvor man kunne krysse Tisza.

Mindszent utviklet betydelig etter en fikk jaget ut tyrkerne av landet. Presten Imre Hódosy, som bosatte seg i Mindszent i 1702, tok en fremtredende rolle i denne utviklingen. Han omorganiserte prestegården og administrasjon av landsbyen, og Mindszents befolkning økte.

I det 18. århundre ble området landsbyen ligger i styrt av grev Sándor Károlyi. Etter han tok grev György Endrődi over som grunneier av Mindszent i 1733. Grevinne Leopoldina Zichy, som var marki Károly Pallavicinis enke, kjøpte eiendom i 1804. Hun ga området til sin sønn Eduard Pallavicini. Marki Alfons Pallavicini arvet eiendom i 1839. I 1875 tok marki Sándor Pallavicini over eiendommen, og hans sønn, Alfonz Pallavicini, var eier av landområdene som Mindszent var en del av helt fram til 1945. Befolkningen i Mindszent hedrer den dag i dag Pallavicini familien for det de har gjort for Mindszent.

Grev Pallavicini Sándor bygget i 1902 en barnehage til byens befolkning, i 1903 sto jenteskolen ferdig og i 1905 gutteskolen. Disse tre bygningene fremstår i dagen i dag som en fin rekke skoler på stedets hovedtorget i oppgjøret.

Mindszent var sete for distriktet Tiszántúl fra 1884 til 1950. Deretter ble det sete for distriktet Mindszent og notariuskontorene til Derekegyház, Mágocs, Mindszent og Szegvár ble ledet herifra.

Rådhuset[rediger | rediger kilde]

Rådhuset ble tegnet av József Rimár arkitekt og byggmester, og bygget i midten av en park i 1928. Grunnen hvor rådhuset ble bygget ble gitt av Pallavicinis. Ekteskapsrommet er rådhusets kronjuvel. Her kan du se József Fodors bilde om hvordan Mindszent ble grunnlagt (maler fra Hódmezővásárhely).

Rådhuset huser i dag i tillegg til byens administrasjon, også byens politistasjon.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Byens befolkningstall var på det meste over 10 000, men er synkende. Den 1. januar 2014 var byens offisielle innbyggertall 6 889.

I 2001 besto Mindszents befolkning av 99 % ungarere og 1 % romfolk.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Solsikkeåker på Miháshi út i Mindszent

Landbruket er den største inntektskilden til byens innbyggere og mange jobber i nabobyene og -landsbyene. En hjørnestensbedrift for kvinner var veskefabrikken, hvor mesteparten av det de produserte gikk til Sovjetunionen. Arbeidsledigheten i Mindszent er høy og byen er preget av fraflytting.

På 1960-tallet ble flere industrielle enheter etablert som verksteder til virksomheter til de nærliggende byene. Det var hovedsakelig ÁFÉSZ (Generelle Forbrukere og Selgere Kooperativet) som handlet. Dette landbrukskooperativet dyrket 6000 hektar land og besto fram til 1992. Tre uavhengige landbrukssamvirker ble dannet for å forvalte jorda. I dag er det bare et landbrukssamvirke igjen (AGRO landbrukskooperativ), med noen uavhengige bønder.

I 2009 gjorde kanadiske Falcon Oil & Gas, amerikanske ExxonMobil og ungarske Mol en prøveboring utenfor Mindszent, og fant en gasslomme som strekker seg fra Mindszent til Mako[3]. Det er ikke avgjort om funnet er drivverdig og eventuelt hvor gassen skal hentes opp.

Transport[rediger | rediger kilde]

Kabelfergen som krysser elva Tisza mellom Mindszent og Baks, sett fra Mindszent-siden.
  • Byen kan nås med tog på linjen MÁV 130 (Szolnok–Hódmezővásárhely–Makó).[trenger referanse] Byens jernbanestasjon ligger mellom stasjonene Kórógyszentgyörgy og Mártély. Strekningen Szentes-Hódmezővásárhelyi HÉV som Mindszent ligger på åpnet den 22. oktober 1893. Jernbanelinjen er enkeltsporet og ikke elektrifisert. Maks hastighet på linjen er satt til 80 km/t.
  • Fylkesveien 4521 går gjennom Mindszent, og forbinder byen med Szentes, Szegvár, Mártély og Hódmezővásárhely. På denne strekningen går det også busser. Noen av dem går videre til Szeged.
  • På vei 4522 er det en fergeforbindelse mellom Mindszent og Baks.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Mindszent har i dag kun barneskole, men hadde tidligere ungdomsskole og videregående skole (allmenne fag). Når elevene begynner på ungdomsskole, må de reise til Hódmezővásárhely.

På barneskolen kan elevene velge mellom tysk og engelsk som fremmedspråk.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Hesteoppvisningsarenaen i Mindszent

Mindszent har et eget museum, en hesteoppvisningsarena og et kulturhus. Kulturhuset huser byens bibliotek Lajos Keller biblioteket og på kulturhuset arrangeres forskjellige kulturelle og offentlige program med hjelp av byens lag og organisasjoner.

Kulturhuset var tidligere byens kino, men kinoen måtte gi tapt for de store kinoene med flere saler i nabobyene.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Stranda i Mindszent

Den romersk-katolske kirken Mindenszentek, bygget 1798–1800 i senbarokk stil.

Fergeovergangen mellom Mindszent og Baks gjøres med en kabelferge. Dette er en av de siste kabelfergene i Ungarn og drivkraften er strømmen i elva. Fergen går så lenge det er lyst.

Mindszent har et hytteområde nede ved Tisza med en større badestrand. Her finnes en liten campingplass med små kiosker og en restaurant.

Ópusztaszer historiske minnepark kan nås til fots om du du følger skiltene til «Blå tur» (6 km fra Mindszent) eller med bil om du kjører gjennom naturreservatet Ópusztaszer.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arms of the Local Governments». The National and historical symbols of Hungary website is an official website of the Hungarian Government. Besøkt 20. desember 2014. 
  2. ^ «Ópusztaszer Heritage Park». ÓNTE Nonprofit Kft. Besøkt 20. desember 2014. 
  3. ^ Korom András (19. oktober 2009). «Megtalálták a gázt Mindszent és Hódmezővásárhely alatt». Délmagyar. Besøkt 21. desember 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]