Min kamp (roman av Knausgård)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Min kamp er et verk bestående av seks romaner skrevet av Karl Ove Knausgård. Første, andre og tredje bok utkom i 2009, mens fjerde og femte utkom våren 2010. Sjette bok ble gitt ut i november 2011.[1]

Romanen omhandler Karl Ove Knausgårds liv, og kan betraktes som en selvbiografi. Riktignok en noe grenseoverskridende biografi, både i format og innhold. Spesielt har de utleverende skildringene av nær familie vært omdiskutert, og grenseoppgangen til fiksjonen kan til tider være noe uklar. En rettslig prøving ble vurdert av farens familie, men tidligere rettspraksis i tilsvarende saker har vist at personskildringer i romanform har andre grenseoppganger enn andre skriftlige og muntlige sjangre.

En stor del av bok seks omhandler den unge Adolf Hitler, med mange referanser til hans politiske selvbiografi Mein Kampf. Knausgård kritiserer historikeren Ian Kershaws tilnærming til denne delen av Hitlers liv.

For Min kamp. Første bok mottok Knausgård Brageprisen og P2-lytternes romanpris, og han ble nominert til Nordisk råds litteraturpris, Bokhandlerprisen og Ungdommens kritikerpris. Morgenbladets lesere kåret Min kamp 1–3 til årets bok i 2009. Høsten 2009 ble Min kamp. Første bok kåret til en av tiårets ti beste norske romaner i VG.

Bøkene i romansyklusen:

Referanser[rediger | rediger kilde]