Miljacka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Miljacka renner gjennom Sarajevo

Miljacka er en elv i Bosnia-Hercegovina som renner gjennom Sarajevo, og er nært knyttet til byen. Miljacka er en av sideelvene til Bosna, og har sitt utspring nær landsbyen Pale flere kilometer øst for Sarajevo.

Miljacka dannes av de to mindre elvene, Paljanska Miljacka elven og Mokranjska Miljacka. Paljanska Miljacka er en tretten kilometer lang elv med kilde rundt ti kilometer øst fra byen Pale, under bakken av fjellet Jahorina nær Begovina (1010 moh.) Mokranjska Miljacka er en 21 kilometer lang elv med kilde i en stor hule som ennå ikke er utforsket, i nærheten Kadino Selo landsbyen på 1135 moh under Romanija-fjellene. Miljacka renner hovedsakelig fra øst mot vest. Miljacka er en ganske liten elv, kun 38 kilometer lang med gjennomsnittlig vannføring på 5,7 m³/s ved Sarajevo sentrum. På grunn av sin dårlige vannføring er Miljacka kjent for sin til tider særegne lukt og brunt vann.

Flere kjente broer spenner over elven, inkludert den skåkalte latinske broen som er best kjent for skuddene i Sarajevo den 28. juni 1914 hvor den østerriksk-ungarske erkehertugen Franz Ferdinand og hans ektefelle Sophie von Hohenberg ble myrdet av Gavrilo Princip. Det var på grunn av den lave vannstanden at den første attentatmannen ble fanget da han hoppet i elven, som kun viste seg å være ti centimeter dyp.[trenger referanse] Det er også en bro tegnet av Gustave Eiffel, som bygde Eiffeltårnet. Totalt er det 22 broer over Miljacka.