Hopp til innhold

Pale (Bosnia-Hercegovina)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pale
LandBosnia-Hercegovinas flagg Bosnia-Hercegovina
EntitetRepublika Srpska
StatusKommune
Høyde o.h.820 meter
Nettsidewww.pale.rs.ba/
Posisjonskart
Pale ligger i Bosnia-Hercegovina
Pale (Bosnia-Hercegovina)
Pale
Pale (Bosnia-Hercegovina)
Kart
Pale
43°49′00″N 18°34′00″Ø

Pale (kyrillisk: Пале) er en by og en kommune i Republika Srpska i Bosnia-Hercegovina. Pale ligger sørøst for Bosnias hovedstad Sarajevo. Kommunen Pale er en av de seks kommunene i Istočno Sarajevo (Øst-Sarajevo) i Republika Srpska. Foreløpige tall fra folketellingen i 2013 viste at Pale hadde 22 282 innbyggere.[1]

Rolle under krigen i Bosnia

[rediger | rediger kilde]

I løpet av 1991 og 1992 når spenningen i oppløpet til krigen i Bosnia steg, ble Pale regionen et administrativt senter av den gryende utbryterstaten Republika Srpska. Pale forble et senter for aktivitetene til de serbiske styrkene under beleiringen av Sarajevo.

Byen ble det administrative hovedkvarter den bosnisk-serbiske regjeringen, mens Banja Luka ble den de facto hovedstaden i Republika Srpska. Pale forble et viktig kulturelt senter med en samling av kulturelle og informasjonsmessige institusjoner som nyhetsbyrået Srna, TV stasjonen Canal S, avisene «Javnost» og «Ognjisto» basert der. Etter Dayton-avtalen og slutten av krigen gikk byen tilbake til en slags normal tilstand. Grunnloven av Republika Srpska fastsetter at Sarajevo er hovedstaden i Republika Srpska, som ble anerkjent som en enhet i Bosnia og Hercegovina av Dayton-avtalen, men den administrative i Republika Srpska er fremdeles «de facto» Banja Luka.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]