Hopp til innhold

Militærkorset med sverd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Militærkorset med sverd
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norges flagg Norge
Innført:20. mai 2009
Mottakere:For mot og tapperhet i direkte stridskontakt
Tekniske data
Utført i:Forgylt metall med emalje
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:33 mm
Høyde:33 mm
Rangering
Lavere: Militærkorset

Militærkorset med sverd var en norsk militær utmerkelse innført i 2009 basert på Militærkorset fra 2007. Etter at tildeling av St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen ble gjenopptatt, ble det i 2010 bestemt at tildeling av Militærkorset skulle opphøre. Mottakere av Militærkorset med sverd fikk dekorasjoner konvertert til andre utmerkelser. Militærkorset med sverd er fra 2014 ikke lenger godkjent båret på uniform.

Bakgrunn og utvikling

[rediger | rediger kilde]

Militærkorset med sverd ble innført 20. mai 2009 og var basert på Militærkorset, som opprinnelig ble innført 15. juni 2007.[1] I 2010 ble det bestemt at tildeling av utmerkelsen skulle opphøre, ettersom tildeling av St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen ble gjenopptatt. Forsvarssjefen besluttet å avslutte tildeling av Militærkorset med sverd fra 1. januar 2011.[2]

I perioden den ble utdelt var utmerkelsen den nest fremste i kategorien for utmerkelser som det norske Forsvaret tildelte for mot og tapperhet i direkte stridskontakt, etter Krigskorset med sverd, men foran Militærkorset uten sverd og Forsvarets innsatsmedalje med rosett.[3]

Etter at regjeringen i 2009 besluttet å gjenoppta tildeling av Krigskorset, og i 2010 av St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen, varslet regjeringen at tildeling av Militærkorset med sverd og Militærkorset skulle opphøre.[4] Dekorasjonene ble senere konvertert og fra de siste dekorasjonene ble konvertert i 2014 er Militærkorset med sverd ikke lenger godkjent båret på uniform.[5]

Utforming

[rediger | rediger kilde]

Militærkorset med sverd har samme utforming som Militærkorset, bortsett fra at medaljebåndet utstyres med sverd.[6] Adversen er utformet som et forgylt kløverbladkors med Forsvarets emblem i midten og med røde og emaljerte stråler fra sentrum.[1] Reversen har innskriften «FOR TAPPERHET» og navnet til mottakeren inngravert.[1] Medaljen er opphengt i et rødt bånd med gule kanter.[1] Båndet utstyres med gullfarget sverd. Ved ny tildeling til samme person ble båndet utstyrt med ekstra sverd. Militærkorset med sverd kunne tildeles med inntil tre sverd.[1] Båndstripen er rød med gule kanter og har påsatt gull sverd. Den kunstneriske utførelsen av medaljen er ved militærheraldiker og pensjonert generalmajor Thorbjørn Bergersen.

Norske innehavere av Militærkorset med sverd bar utmerkelsen på venstre side av brystet.[1]

Sammen med medaljen fulgte diplom undertegnet av Forsvarssjefen.[1] Diplomet ble påført begrunnelse for tildeling.

Tildeling

[rediger | rediger kilde]

Militærkorset med sverd ble innført 20. mai 2009 med tilbakevirkende kraft fra 1. april 2005.[1] Medaljen ble tildelt for mot og tapperhet i direkte stridskontakt. Militærkorset med sverd ble tildelt av Forsvarssjefen.

Medaljen kunne tildeles både norsk og utenlandsk militært personell «som under aktive kamphandlinger eller andre operasjoner kommer i særskilt risikofylte situasjoner og utmerker seg ved stor personlig tapperhet og mot langt ut over det som normalt kan kreves.»[1] Videre kunne Militærkorset med sverd også tildeles «for fremragende ledelse av avdeling eller fartøy i strid, eller ved utførelse av oppdrag som innebærer ekstrem fysisk og/eller psykisk belastning ved infiltrering i eller bak fiendens linjer.»[1]

Militærkorset med sverd kunne tildeles post mortem.[1] Medaljen skulle da overlatt til nærmeste etterlatte etter den som ble tildelt utmerkelsen.

Innstilling om tildeling av Militærkorset med sverd skulle framsettes av avdelingssjef og behandles av Forsvarssjefens stridsdekorasjonsråd før Forsvarssjefen treffer avgjørelse.[7]

Militærkorset med sverd ble tildelt for innsats i Afghanistan.[8]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c d e f g h i j k Statutter for Forsvarets ordener og medaljer[død lenke], s. 22, Forsvarsnett, besøkt 7. november 2009.
  2. ^ Heder og ære. Nasjonale og internasjonale dekorasjoner brukt i Norge Arkivert 6. juli 2014 hos Wayback Machine., bilag til Forsvarets Forum nr. 5, 2012, Oslo: Forsvarets Forum / Forsvarets Veterantjeneste, 2012, s. 79.
  3. ^ «Dekorasjonsmatrisen», f-xtra, nr. 1, 2009, s. 15, bilag til Forsvarets Forum, nr. 11, 2009.
  4. ^ «Medaljer for spesiell innsats», Forsvarsdepartementet, 10. desember 2010.
  5. ^ «Forsvarets årsrapport 2014», s. 166 Arkivert 30. mai 2015 hos Wayback Machine., Forsvaret, 2015.
  6. ^ «Militærkorset med sverd», f-xtra, nr. 1, 2009, s. 14, bilag til Forsvarets Forum, nr. 11, 2009.
  7. ^ Veiledning for utfylling av forslag om tildeling av dekorasjon (Bl 0500 B)[død lenke], Forsvarsnett, besøkt 7. november 2009.
  8. ^ «Ti norske spesialsoldater dekorert for heltemot og tapperhet i Afghanistan», Dagbladet, 8. oktober 2009, besøkt 8. november 2009 og «Spesialsoldater ble dekorert», Østlendingen, 9. oktober 2009, besøkt 8. november 2009.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata