Mikael Bratbost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mikael Bratbost
Bratbost.jpg
Født3. mars 1861
Kvikne
Død1. august 1904 (43 år)
Stockholm
Beskjeftigelse Sanger, operasanger
Nasjonalitet Norge

Karl Mikael Bratbost (født 1861 på gården Bratbost i Kvikne, død 1. august 1904 i Stockholm) var en norsk operasanger.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Mikael Bratbost var bondegutt fra Kvikne. Han bestemte seg for å bli soldat, og dro til Kristiania for å ta underoffiserseksamen. I 1882 ble han kommandert til Stockholm for å tjenestegjøre i kongens garde. Ved en oppvisning i kasernen vakte han slik oppmerksomhet med sin vakre tenorstemme, at kong Oscar II tok seg av hans utdannelse og lot ham studere under Ivar Hallström og Arvid Ödmann. I 1886 debuterte han ved Stora teatern som Ruodi i Wilhelm Tell, og ble engasjert for ett år. Høsten 1887 reiste han for å studere i Paris (under Delle Sedie) og Italia. Etter tilbakekomsten var han 1891–1893 ved August Lindbergs operatropp i Göteborg, før han kom til Operaen i Stockholm, hvor han var til sin død. I de siste årene var Bratbost plaget av dårlig helse, slik han måtte oppgi det faste engasjementet ved operaen og nøye seg med å spille gjesteroller.

Bratbost var gift med en svensk dame. Siden han hadde hele sin karriere i Sverige, kom han aldri til å få synge i Norge, med unntak av noen gjesteopptredener, for eksempel sammen med Matilda Jungstedt i Kristiania. I sommerferiene oppholdt han seg i hjembygden Kvikne.

I løpet av sin tid ved operaen spilte han en rekke store roller, som Oberon, Tonio i Regimentets datter, David i Mestersangerne fra Nürnberg, Sylvain i Villars' dragoner, Turiddu i Cavalleria rusticana, Siegmund i Nibelungenringen, Tannhäuser, Radamès i Aïda og klovnen i Pagliacci.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]