Hopp til innhold

Kvikne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvikne kirke

Kvikne er en tidligere kommune i Innlandet, og fjellbygd i vannskillet mellom Østerdalen og Trøndelag. Øverst i bygda har elva Orkla sitt utspring. Lenger sør renner elva Tunna nedover mot Glomma.

Kvikne kommune ble opprettet i 1838, og lå da Hedemarkens amt, fra 1919 Hedmark fylke. Kommunen ble i 1966 delt ved at Kvikne sogn (da 664 innbyggere) ble innlemmet i Tynset kommune, og Innset sogn (da 420 innbyggere) ble innlemmet i Rennebu kommune. Den overveiende delen av kommunens areal ble liggende i Tynset. Fra 1970 ble gården Garlia med 5 innbyggere overført fra Tynset til Rennebu. Fra 2020 er Tynset i Innlandet fylke, mens Rennebu er i Trøndelag.

Innerdalen i fjellområdene mellom Tynset og Rennebu ble neddemt ved en elektrisitetsutbygging i Orkla/Grana i 1981. Kampen mot utbygging var meget omfattende i perioden 1979–81 og regnes blant de fem største vassdragsvernekampene. Den er behandlet i dokumentarfilmen Prognose Innerdalen.

Det har vært uenighet mellom Tynset og Rennebu om grensene i Innerdalsområdet, idet grensene har stor betydning for kommunenes inntekter av eiendomsskatt fra kraftanlegget. Uenigheten er nå løst rettslig.

Vollan gård i Kvikne er i dag nasjonalparksenter for Forollhogna nasjonalpark. Gården ble brukt som location under filmingen av Secondløitnanten (1993).

På Kvikne er også Kvikne kobberverk, grunnlagt i 1630, som var et av Norges første kobberverk. Dette førte til at folketallet i fjellbygden steg og la et grunnlag for videre utvikling.

Kvikne kirke er ei korskirke fra 1652[1]/1654.[2]

Kjente personer fra Kvikne[rediger | rediger kilde]

Bjørgan, hvor Bjørnson ble født, tegnet av Gerhard Munthe
Vollan bru

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anne Apalnes Ørnhøi, Hanne Moltubakk Kempton og Elisabeth Andersen: Middelalderkrusifikset fra Kvikne kirke Arkivert 28. januar 2015 hos Wayback Machine., NIKU Rapport 72/2013, Oslo: Norsk institutt for kulturminneforskning.
  2. ^ (no) «Kvikne». Kirkesøk. Den norske kirke. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]