Kvikne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kvikne er en tidligere kommune i Hedmark, og fjellbygd i vannskillet mellom Østerdalen og Trøndelag. Øverst i bygda har elva Orkla sitt utspring. Lenger sør renner elva Tunna nedover mot Glomma.

Kommunen ble i 1966 delt ved at Kvikne sogn (da 664 innbyggere) ble innlemmet i Tynset kommune i Hedmark, og Innset sogn (da 420 innbyggere) ble innlemmet i Rennebu kommune i Sør-Trøndelag. Den overveiende delen av kommunens areal ble liggende i Tynset. Fra 1970 ble gården Garlia med 5 innbyggere overført fra Tynset til Rennebu.

Innerdalen i fjellområdene mellom Tynset og Rennebu ble neddemt ved en elektrisitetsutbygging i Orkla/Grana i 1981. Kampen mot utbygging var meget omfattende i perioden 1979–81 og regnes blant de fem største vassdragsvernekampene. Den er behandlet i dokumentarfilmen Prognose Innerdalen.

Det har vært uenighet mellom Tynset og Rennebu om grensene i Innerdalsområdet, idet grensene har stor betydning for kommunenes inntekter av eiendomsskatt fra kraftanlegget. Uenigheten er nå løst rettslig.

Vollan gård i Kvikne er i dag nasjonalparksenter for Forollhogna nasjonalpark. Gården ble brukt som location under filmingen av Secondløitnanten (1993).

På Kvikne er også Kvikne kobberverk, grunnlagt i 1630, som var et av Norges første kobberverk. Dette førte til at folketallet i fjellbygden steg og la et grunnlag for videre utvikling.

Kjente personer fra Kvikne[rediger | rediger kilde]

Bjørgan, hvor Bjørnson ble født, tegnet av Gerhard Munthe
Vollan bru

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]