Micilus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Micilus
Nomenklatur
Micilus
Mulsant & Rey, 1872
Synonymi
Mirulus Mulsant & Rey, 1872
Populærnavn
strandgravere[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieByrrhoidea[2]
FamilieStrandgravere
Økologi
Antall arter: 1-2
Habitat: på bredden av dammer eller elver
Utbredelse: Palearktis
Inndelt i

Micilus er en slekt av biller som kan ligne på små skarabider, men hører til familien strandgravere. Både larvene og de voksne billene lever i ganger de graver i sand- eller mudderbunn ved kanten av vann, enten elver, bekker eller ved saltvann. De kan kjennes på avlang, jevnbred og noe flat kroppsform, kraftige bein med piggete legger (tibiae), korte antenner og fremskytende munndeler.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten, avlang, sylindrisk, matt, lyst brunlig bille. Antennene er forholdsvis korte, hodet er trapesformet med middelsstore fasettøyne som sitter langt bak på hodet. Pronotum er bredt rundet, tydelig bredere enn de jevnbrede dekkvingene. Beina er korte og kraftige med pigger på leggene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Alle strandgraverne er knyttet til vann, men de holder seg på bredden. Noen arter lever på sandbunn i fjæra og er dermed blant de forholdsvis få billene knyttet til saltvann. Disse gjemmer seg i gangene sine ved flo sjø. Andre arter kan finnes ved brakkvann, for eksempel i takrør-sumper. Både voksne og larver graver ganger som de lever i. De voksnes ganger kan kjennes på at de ender i en "skorstein" av sand eller mudder. De spiser alger, plankton og lignende smått organisk materiale. Larvene spiser sand eller mudder og skiller ut næringsorganismene fra dette. Disse billene viser seg sjelden på overflaten, men de voksne flyr en del og tiltrekkes da til lys.

Utberdelse[rediger | rediger kilde]

Arten er vidt utbredt fra Mellom-Europa (Nord-Italia, Østerrike) østover til sentral-Asia (Afghanistan, Turkmenistan) og det nordlige India.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. oktober 2020. Besøkt 17. oktober 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 17. oktober 2020. Besøkt 17. oktober 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lawrence, J.F., Hastings, A.M., Dallwitz, M.J., Paine, T.A. og Zurcher, E.J. Delta Interactive Key – Coleoptera Elateriformia, Heteroceridae. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]