Michel Lejeune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Michel Lejeune (født 30. januar 1907, død 2000) var en fransk hellenist og språkforsker.

Lejeune studerte ved École normale supérieure og tok doktorgraden i 1940. Han var elev av Antoine Meillet og Joseph Vendryes og spesialiserte seg i historisk fonetikk og gammelgresk. Han underviste først ved universitetet i Poitiers, før han ble professor i komparativ grammatikk ved universitetet i Bordeaux i 1941. Fra 1947 var han studiedirektør for sammenlignende indoeuropeisk språkvitenskap ved École pratique des hautes études, og professor i lingvistikk ved Sorbonne-universitetet fra 1951 til 1955.

Lejeunes første studier gjaldt det gammelgreske språket. Han utga en gresk historisk fonetikk, Phonétique historique de la langue grecque (1947) og Précis d’accentuation grecque. Etter 1945 konsentrerte han seg om de gamle språkene i Italia, latin, etruskisk, oskisk, venetisk, messapisk, elymisk og lepontisk. Men først og fremst arbeidet han med mykensk gresk, etter at linear B-skriften var blitt tydet av Michael Ventris. Mot slutten av livet interesserte han seg for gallisk.

Lejeune ble medlem av Académie des inscriptions et belles-lettres i 1963, og var sekretær for Société de Linguistique de Paris fra 1970.