Hopp til innhold

Michael Ventris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Michael Ventris
Ventris' hjem, 1952–1956, som han og hans hustru Lois (også arkitekt) designet
FødtMichael George Francis Ventris
12. juli 1922
Wheathampstead, Hertfordshire
Død6. september 1956 (34 år)
Hatfield, Hertfordshire
BeskjeftigelseArkitekt
Utdannet vedStowe School
Architectural Association School of Architecture
EktefelleLois (Knox-Niven) Ventris
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserKenyon Medal (1959)
Offiser av Den britiske imperieordenen

Michael Ventris (12. juli 19226. september 1956) var en engelsk lingvist og arkitekt som, sammen med John Chadwick og Alice Kober, desifrerte linear B,[1] et tidligere ukjent skriftsystem fra oldtiden som ble oppdaget på Knossos av Arthur Evans. Som en selvlært språkforsker hadde Ventris vært opptatt av tolkning og forståelse av gamle språk som et kall siden hans ungdomstid. Etter å ha løst gåten med linear B skapte Ventris i praksis et nytt akademisk fagfelt, men døde selv i en bilulykke kun noen få uker før utgivelsen av hans hovedverk, Documents in Mycenaean Greek.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1900-tallet begynte arkeologen Arthur Evans utgravningene i Knossos, en minoisk by på Kreta. Under utgravningen oppdaget han mange leirtavler med ukjente skrifttegn. Enkelte var eldre og ble kalt linear A. Den største mengden var imidlertid av nyere dato, og ble kalt linear B. Evans brukte de neste 10 år med å prøve å tyde begge typene, men uten å oppnå noe gjennombrudd.

Deler av problemet kom fra Evans selv - han hadde sterke meninger om den kretiske sivilisasjonens opprinnelse, og var overbevist om at linear B var brukt til å skrive et hypotetisk språk som han kalte «minoisk». Evans, som var en ruvende skikkelse i den akademiske verden, lyktes i å hindre ethvert forsøk på å undersøke muligheten av at språket på tavlene kunne være gresk, til tross for flere indikasjoner på det kunne være tilfelle.

Kort etter Evans død, bemerket Alice Kober at enkelte ord i linear B-inskripsjonene hadde varierende endelser på ordene - muligens bøyninger på samme måte som i latin eller gresk. Ved hjelp av denne nøkkelen konstruerte Michael Ventris en serie tabeller som knyttet symbolene på tavlene med konsonanter og vokaler. Men hvilke konsonanter og vokaler forble et mysterium. Dog lærte Ventris nok om strukturen til det underliggende språket til å begynne med kvalifisert gjetting.

Enkelte linear B-tavler hadde blitt oppdaget på det greske fastlandet, og det var grunn til å tro at enkelte symbolrekker han hadde støtt på, på de kretiske tavlene, var navn. Han merket seg at enkelte navn forekom bare i de kretiske tekstene og antok at det var navn på byer på øya. Dette viste seg å være korrekt. Bevæpnet med symbolene han kunne tyde på dette grunnlag, kunne Ventris snart tyde mer av teksten, og fastslo at det underliggende språket for linear B var i realiteten gresk. Dette veltet Evans' teorier om minoisk historie, og fastslo at kretisk sivilisasjon, i det minste i de senere perioder, de assosiert med linear B-tavlene, hadde vært en del av den mykenske kulturen.

Noen få år etter tydingen av linear B (19511953), døde Ventris i en bilulykke, bare 34 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Chadwick, John (1958): The Decipherment of Linear B. Cambridge University Press, ISBN 0-521-39830-4.
  • Fox, Margalit (2013): The riddle of the labyrinth. The quest to crack ancient code and the uncovering of a lost civilization. London: Profile Books, ISBN 978-1-78125-132-4.
  • Robinson, Andrew (2002): The Man who deciphered Linear B. The Story of Michael Ventris. London.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]