Michael Ventris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Michael Ventris (født 12. juli 1922 i Wheathampstead i Hertfordshire i England, død 6. september 1956 i Hatfield) var en engelsk arkitekt og klassisk vitenskapsmann. Han huskes mest for sin filologiske innsats, da han var den første som dekodet skrifttypen linear B.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av det 20. århundre startet arkeologen Sir Arthur Evans utgravningene i Knossos, en minoisk by på Kreta. Under utgravningen oppdaget han mange leirtavler med ukjente skrifttegn. Enkelte var eldre og ble kalt linear A. Den største mengden var imidlertid av nyere dato, og ble kalt linear B. Evans brukte de neste 10 år med å prøve å tyde begge typene, men uten noen suksess.

Deler av problemet kom fra Evans selv -- han hadde sterke meninger om den kretiske sivilisasjonens opprinnelse, og var overbevist om at linear B var brukt til å skrive et hypotetisk språk som han kalte "minoisk" (Minoan). Evans, som var en ruvende skikkelse i den akademiske verden, lyktes i å hindre ethvert forsøk på å undersøke muligheten av at språket på tavlene kunne være gresk, til tross for noen hint om at så var tilfelle.

Kort etter Evans død, bemerket Alice Kober at enkelte ord i Linear B inskripsjonene hadde varierende endelser på ordene -- muligens bøyninger på samme måte som i latin eller gresk. Ved hjelp av denne nøkkelen konstruerte Michael Ventris en serie tabeller som assosierte symbolene på tavlene med konsonanter og vokaler. Men hvilke konsonanter og vokaler forble et mysterium. Dog lærte Ventris nok om strukturen til det underliggende språket til å begynne å gjette.

Enkelte linear B-tavler hadde blitt oppdaget på det greske fastlandet, og det var grunn til å tro at enkelte symbolrekker han hadde støtt på, på de kretiske tavlene, var navn. Han bemerket at enkelte navn forekom bare i de kretiske tekstene og tippet at det var navn på byer på øya. Dette viste seg å være korrekt. Bevæpnet med symbolene han kunne tyde på dette grunnlag, kunne Ventris snart tyde mer av teksten, og fastslo at det underliggende språket for Linear B var i realiteten gresk. Dette veltet Evans' teorier om minoisk historie, og fastslo at kretisk sivilisasjon, i det minste i de senere perioder, de assosiert med Linear B tavlene, hadde vært en del av den mykenske kulturen.

Noen få år etter tydingen av linear B (19511953), døde Ventris i en bilulykke, bare 34 år gammel.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John Chadwick: The Decipherment of Linear B. Cambridge University Press, 1958. ISBN 0-521-39830-4 (Paperback).
  • Margalit Fox: The riddle of the labyrinth. The quest to crack ancient code and the uncovering of a lost civilization. Profile Books, London 2013, ISBN 978-1-78125-132-4. (Über das Buch)
  • Andrew Robinson: The Man who deciphered Linear B. The Story of Michael Ventris. London 2002.