Antoine Meillet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Antoine Meillet
Meillet Antoine.jpg
FødtPaul Jules Antoine Meillet
11. november 1866
Moulins
Død21. september 1936 (69 år)
Châteaumeillant
Utdannet ved Universitetet i Paris, Sorbonne, Faculté des lettres de Paris
Beskjeftigelse Språkforsker, professor, armenolog
Nasjonalitet Frankrike
Medlem av Sovjetunionens vitenskapsakademi, Vitenskapsakademiet i St. Petersburg, American Academy of Arts and Sciences, Det russiske vitenskapsakademi, Académie des inscriptions et belles-lettres
Utmerkelser Prix Volney, Æreslegionen

Antoine Meillet (Paul-Jules-Antoine Meillet, født 11. november 1866 i Moulins (Allier), død 21. september 1936 i Châteaumeillant (Cher)) var en av de viktigste fransk språkforskerne ved begynnelsen 1900-tallet.[1] Han studerte ved Sorbonne, hvor han ble påvirket av Michel Bréal, Ferdinand de Saussure og medlemmene av Année Sociologique. I 1890 dro han på en vitenskapelig reise til Kaukasus, hvor han studerte armensk. Tilbake i Frankrike fullførte han de Saussures forelesningsrekke over sammenlignende grammatikk, etter at de Saussure var reist til Genève.

Meillet tok doktorgraden i 1897, med en avhandling om gammelslavisk. I 1902 ble han ansatt ved École des Langues Orientales. I 1905 ble han valgt inn i Collège de France, hvor han foreleste om de indoeuropeiske språkenes historie og struktur. Han samarbeidet tett med språkforskerne Paul Pelliot og Robert Gauthiot. I dag huskes Meillet som læreren for en hel generasjon av filologer som ville bli sentrale i fransk språkforskning på 1900-tallet,[trenger referanse] som Émile Benveniste, Georges Dumézil og André Martinet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Antoine Meillet Encyclopædia Britannica