Antoine Meillet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Antoine Meillet
Meillet Antoine.jpg
FødtPaul Jules Antoine Meillet
11. november 1866
Moulins
Død21. september 1936 (69 år)
Châteaumeillant
Utdannet ved Universitetet i Paris, Sorbonne, Faculté des lettres de Paris
Beskjeftigelse Språkforsker, professor, armenolog
Nasjonalitet Frankrike
Medlem av
6 oppføringer
Sovjetunionens vitenskapsakademi, Vitenskapsakademiet i St. Petersburg, American Academy of Arts and Sciences, Det russiske vitenskapsakademi, Académie des inscriptions et belles-lettres, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Utmerkelser Prix Volney (1898), Æreslegionen

Antoine Meillet (Paul-Jules-Antoine Meillet, født 11. november 1866 i Moulins (Allier), død 21. september 1936 i Châteaumeillant (Cher)) var en av de viktigste fransk språkforskerne ved begynnelsen 1900-tallet.[1] Han studerte ved Sorbonne, hvor han ble påvirket av Michel Bréal, Ferdinand de Saussure og medlemmene av Année Sociologique. I 1890 dro han på en vitenskapelig reise til Kaukasus, hvor han studerte armensk. Tilbake i Frankrike fullførte han de Saussures forelesningsrekke over sammenlignende grammatikk, etter at de Saussure var reist til Genève.

Meillet tok doktorgraden i 1897, med en avhandling om gammelslavisk. I 1902 ble han ansatt ved École des Langues Orientales. I 1905 ble han valgt inn i Collège de France, hvor han foreleste om de indoeuropeiske språkenes historie og struktur. Han samarbeidet tett med språkforskerne Paul Pelliot og Robert Gauthiot. I dag huskes Meillet som læreren for en hel generasjon av filologer som ville bli sentrale i fransk språkforskning på 1900-tallet,[trenger referanse] som Émile Benveniste, Georges Dumézil og André Martinet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Antoine Meillet Encyclopædia Britannica