Messerschmitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
MBB logo
Bf 109E

Messerschmitt-Bölkow-Blohm (MBB) var en kjent tysk flyprodusent, særlig kjent for flyene produsert under andre verdenskrig, deriblant Bf 109, Me 163 og Me 262.

Selskapet ble etablert som Bayerische Flugzeugwerke (BFW), i 1926 i Augsburg, Bayern. I 1927 begynte flykonstruktøren Willy Messerschmitt i selskapet som sjefsdesigner og ingeniør. Han etablerte en design-gruppe som skulle jobbe med lettvektskonstruksjoner. Den første av disse konstruksjonene var sportsflyet Bf 108 «Taifun». Dette var en stor suksess som etter hvert satte en rekke rekorder. I 1935 ble selskapet invitert til å delta i konkurransen om å konstruere Luftwaffes nye jagerfly. Messerschmitt benyttet kunnskapene fra utviklingen av Bf 108, og vant konkurransen med sitt Bf 109-design. Den 11. juli 1938 endret BFW navn til Messerschmitt AG, med Willy Messerschmitt som sjef.

Under krigen ble Messerschmitt en viktig leverandør av fly til Luftwaffe, og i den første delen av krigen dannet Bf 109 og Bf 110 hovedtyngden av tyske jagerfly. Messerschmitt utviklet også de enorme transportflyene Me 321 «Gigant» og Me 323, det rakettdrevne jagerflyet Me 163 «Komet» og jetflyet Me 262 «Schwalbe».

Fly produsert av Messerschmitt t.o.m 1945[rediger | rediger kilde]

Etter Andre Verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I etterkrigstiden fikk selskapet forbud mot å produsere fly, og det gikk over til å produsere biler, lisensproduserte Vespa-scootere og prefabrikkerte hus. På 1960-tallet gikk de imidlertid igjen over til flyproduksjon. I 1968 ble det slått sammen med flyprodusenten Bölkow-Blohm og endret navn til Messerschmitt-Bölkow-Blohm (MBB).

Siden 1989 har selskapet vært eid av DASA. I juli 2000 fusjonerte DASA med Aérospatiale-Matra og CASA og lagde selskapet European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), som skiftet navn til Airbus Group i 2014. Allerede før fusjonen var det sterkt samarbeid mellom partene - i 1992 ble helikopteravdelingene til DASA og Aérospatiale ble slått sammen til selskapet Eurocopter, fra 2014 kjent som Airbus Helicopters.

Messerschmitt-Bölkow-Blohm er fremdeles ledende i utvikling av avansert flyteknologi. I samarbeid med amerikanske Rockwell har de blant annet utviklet flyet Rockwell-MBB X-31.

Fly og helikoptre produsert av Bölkow og Messerschmitt-Bölkow-Blohm i etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Kjøretøy produsert av Messerschmitt[rediger | rediger kilde]