Menneskets flatlus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Menneskets flatlus
Nomenklatur
Pthirus pubis
Populærnavn
flatlus
Hører til
flatlus,
sugende lus,
Pels- og fjærlus,
lus,
insekter
Økologi
Habitat: på menneskekroppen, utenom hodet
Utbredelse: kosmopolittisk

Menneskets flatlus (Pthirus pubis) er en hudparasitt som lever på mennesker der det er kroppshår, utenom på hodet, i hodehår. Den kan finnes i øyebryn, skjegg, kjønnshår o.l. Den får næring ved å suge blod. Menneskets flatlus overføres som regel ved seksuell kontakt. Den kan ikke hoppe.

Pedikulosis er den medisinske benevnelsen når et menneske har lus.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Den lever på huden hvor det er hår, som ved kjønnsorganer og endetarmsåpningen, armhuler, skjegg, øyebryn, øyevipper og bryst. Flatlus lever ikke i hodebunnen (i vanlig hodehår). Flatlusa er forholdsvis bred og ser ut som en liten «krabbe», men den er vanskelig å få øye på, ettersom den er svært liten, lysbrun og går i ett med hud og hår. En livssyklus tar flere uker.

Beina er generelt korte og tykke og har en kraftig klo ytterst på foten. Det midterste og det bakerste beinparet er kraftigere enn de fremste. Hodet er tydelig smalere enn kroppen. Bakkroppen er mer rund, butt og ikke så spiss bakover. Hodelus er mer avlang, med en ganske smal kropp i forhold til flatlus.

Eggene «limes» fast på håret, nede ved hårroten, til verten. Limet er vannfast.

Lus har ufullstendig forvandling, det vil si at utviklingen fra egg til voksen skjer gradvis gjennom flere hudskift. De har ikke et puppestadium (metamorfose).

En truet art?[rediger | rediger kilde]

Data fra museer og helsestasjoner tyder på at flatlusa er blitt svært mye sjeldnere i de senere årene, og dersom man skal bruke de vanlige kriteriene for vurdering av truethet burde den sannsynligvis vært regnet for en truet art. En mulig årsak til dette er at det er blitt ganske vanlig å barbere bort kjønnshår mellom unge, seksuelt aktive mennesker. Lusa har dermed mistet sitt naturlige habitat.

Overføring og smitte[rediger | rediger kilde]

Flatlus overføres helst ved direkte kontakt mellom mennesker, særlig ved tett kroppskontakt som sex. Sjeldnere gjennom klær eller sengetøy.

Flatlus synes ikke å være bærer av noen sykdommer.

Symptomer og behandling[rediger | rediger kilde]

Bitt fra flatlus gir etterhvert en kraftig kløe, som kommer av en allergisk reaksjon i huden. Bittmerkene etter menneskets flatlus er noe blålige på farge.

Mennesker[rediger | rediger kilde]

Flatlus kan lett fjernes med krem eller sjampo som kan kjøpes reseptfrittapoteket. Resten av husstanden bør også undersøkes og kanskje behandles. Partneren er sannsynligvis smittet og bør behandles.

En undersøkelse går ut på å se etter lus eller egg. Bruk forstørrelsesglass eller en luse-kam. Hår kan kammes med en finkam (lusekam), som tar med seg lus. Kam håret grundig hver dag den første uken. Deretter sjeldnere. Håret må være vått under kamming, da sitter lusen fast på kammen på grunn av fuktigheten. Dersom håret er tørt, kan lusene hoppe tilbake fra kammen til håret. Vask kammen godt etter bruk. Behandlingen bør gjentas noen ganger, med en ukes mellomrom, da eventuelle egg som kan ha overlevd første behandling, nå er klekt.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Klær og sengetøy vaskes på vanlig måte. Støvsug det som ikke kan vaskes. Eventuelle flatlus i klesskap, på møbler, gulv eller vegger i et rom representerer ikke noen stor fare, da den ikke klarer seg uten blod i mer enn omtrent ett døgn, maksimalt 2-3 døgn.

  • Behandling av et værelse, eller en seng, kan være å la det stå ubrukt i omtrent en uke. Da er all lus død.
  • Et alternativ kan være kuldegrader, ute eller i fryser. Lus tåler en del kulde så klær bør ligge omtrent ett døgn i fryseren ved 18 kuldegrader. Behandling utendørs ved høyere temperatur må gå over et lengre tidsrom.
  • Et annet alternativ er varme, som er en god måte å ta knekken på lus. Temperaturen i et rom bør være på over 25 °C i minst to døgn, eller i komfyren med over 60 °C i minst 5 minutter.
  • Støvsuging av sengetøy, puter og lignende, som ellers er vanskelig å vaske kan også være et alternativ.

Andre «lus og lopper»[rediger | rediger kilde]

Hodelus kan finnes på mennesker, men denne finnes bare i hodebunnen. Den har en smal avlang kropp i forhold til flatlus.

Lus fra pattedyr som hund og katt går ikke over på mennesker, uten ved rent uhell. Mens lopper fra fugler (fuglereder) kan være svært irriterende. Lopper biter og det blir røde merker på huden. Merkene etter menneskets flatlus er mer blålige.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Systematikken følger Ottesen, 1993.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Ottesen, P.S. (red.) 1993 Norske Insektfamilier og deres artsantall. NINA utredning 055, 40 sider.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]