Matthew Fan Yufei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Matthew Fan Yufei
Født26. juli 1931Rediger på Wikidata
Død5. april 1995Rediger på Wikidata (63 år)

Matthew Fan Yufei (født 26. juli 1931 i landsbyen Dayingxi i Shaanxi i Kina, død 5. april 1995) var katolsk undergrunnsbiskop av Zhouzhi i provinsen Shaanxi i Folkerepublikken Kina.

Fan Yufei kom fra en katolsk familie. Han begynte på St. Johannes' juniorseminar i Puji i Wugong da han var tretten år. Han studerte senere filosofi og teologi ved presteseminarene i Fengxiang og Xi'an.

I 1958, da seminarene ble tvangsstengt, dro han hjem, men var fortsatt ivrig etter å bli prest. Han kunne imidlertid ikke prestevies – hemmelig – før den 29. mai 1979, og ble den 25. januar 1982 også hemmelig bispeviet. Begge ordinasjonene ble foretatt av biskop Zhou Weidao.

Regjeringen nektet å anerkjenne ham som biskop, men aksepterte at han var prest. Biskop Fan virket uansett helt åpent som biskop av Zhouzhi.

Under massearrester av katolikker i Shaanxi i 1992 ble også biskop Fan tatt. Han ble ført bort etter påske og holdt i forvaring i mange måneder for å «lære kommunistisk tenkning». I løpet av denne prosessen lyktes det myndighetene å narre ham til å tro at kirken selv hadde opphevet bispedømmet hans, ved å integrere det i de tre nabobispedømmene Baoji (Fengxiang), Sanyuan og Xi'an. Dermed fikk de ham til å undertegne et dokument som forbød ham å velsigne de hellige oljer og foreta presteviewlser, og om at han skulle «degradere» de prester han hadde ordinert til diakoner. Tyve prester som han hadde ordinert i 1991 hadde nektet å ha noe med «den åpne kirke» å gjøre. Dette dokumentet ble så kopiert og spredt blant katolikker i Zhouzhi for å diskreditere biskopen.

Da han ble løslatt i september 1992, skjønte han at bispedømmet ikke var blitt endret i det hele tatt. Han tok da åpernt og sint avstand fra dokumentet, og sa at han ikke hadde vært fri da han undertegnet det. Bispedømmets troende slo ring rundt ham.