Martin Nygaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Martin Nygaard
Martin Nygaard.jpg
Martin Nygaard under Oslo Bokfestival 2010
Født27. mars 1960 (57 år)
Yrke Forfatter
NasjonalitetNorge

Martin Joyce Nygaard (født 27. mars 1960) er en norsk barnebokforfatter. Han har skrevet barnebokserien Godteposen og ungdomsbøkene Autofokus, Autopilot og Autonom.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Martin Nygaard er oldebarn av forlegger William Nygaard d.e., barnebarn av arkitekt Andreas Wiel Nygaard og sønn av William Andreas Nygaard. Han er gift og har 5 barn med Victoria Dahr. Martin Nygaard er far til Annie Dahr Nygaard som blant annet spilte tittelrollen i Appelsinpiken. Han er også far til Mikkel Dahr Nygaard som spilte Konrad i tre sesonger av Johnny og Johanna, og Ida Maria Dahr Nygaard som spilte tittelrollen i Lille frøken Norge.

Martin Nygaard ble norgesmester i kunstløp i 1973, han har jobbet som tekstforfatter i reklamebyråene Bates, Strand&Lund, Form&Fakta og vant diplom i Form '83 for en opplysningsfilm. Han har skrev sangtekster for Espen Beranek Holm ("Balls'n Calls" og tekster til albumet "Sound of danger") og produsert Rock Videoer for The Cut. Martin Nygaard skrev manuset til NRK-dramaet Fellesrommet (1985) sammen med Axel Hellstenius.

Martin Nygaard har deltatt som klarsynt i TVNorges reality-serie Jakten på den 6. sans som ble sendt i 2008, der han og andre deltakere blir testet for sine synske evner. Martin Nygaard er i programmet uerfaren med sine evner, og han blir selv overrasket over resultatene han viser.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Autopilot er den første ungdomsboken av Martin Nygaard. Den handler om å være gutt i tenårene og er delvis selvbiografisk med situasjoner og følelser fra forfatteres egen oppvekst på 1970-tallet. Oppfølgerboken Autofokus handler om hovedpersonen Laurits Liguster i halvåret før handlingen i Autopilot begynner. Denne boken er også utgitt i Danmark på Uhrskov Forlag, og i Tyskland på Abenthauer Verlag. Oppfølgerboken Autonom handler om hovedpersonen Laurits Liguster i 10. klasse, og starter der handlingen i Autopilot slutter.

De fleste bøkene til Nygaard er utgitt på hans eget Hurra forlag.

Bibliografi
  • 1995: Godteposen – høytlesningshistorier for barn
  • 2003: Godteposen – 24 historier – 1. Fantasislikkeri
  • 2002: Godteposen – 24 historier – 2. Drømmedrops
  • 2003: Godteposen – 24 historier – 3. Lekre lakriser
  • 2004: Godteposen – 24 historier – 4. Puffet ris
  • 2005: Godteposen – 24 historier – 5. Snipp snapp snop
  • 2005: Autopilot – roman – ungdomsbok
  • 2007: Godteposen – 12 historier – 6. Eventyrspinn
  • 2007: Hunden Puff – 11 historier på CD, lest av forfatteren
  • 2008: Autofokus – roman – ungdomsbok
  • 2010: Autonom – roman – ungdomsbok
  • 2010: Den store Labyrintboka – barnebok

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]