Fellesrommet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fellesrommet
Generell informasjon
TypeMiniserie
SjangerDramaserie
Prod.landNorge
Sendeår1985
Episoder6
Lengde30 (per episode)
SpråkNorsk
Bak kamera
ProdusentNRK Barne- og Ungdomsavdelingen
ManusMartin Nygaard
Axel Hellstenius
RegiNina Valle (regi)
John Sigurd Kristensen (intruksjon)
Axel Hellstenius (intruksjon)
TittelmusikkHenrik Hellstenius
MusikkHenrik Hellstenius
Sending
Periode18. jan.22. feb. 1985
TV-kanalNRK

Fellesrommet er en norsk ungdomserie som gikk på NRK-TV i 1985. Serien handler om tre unge menn som bor i et kollektiv. Hovedrollene spilles av Morten Faldaas, Henrik Mestad og Olav Øen. Serien ble skapt av Martin Nygaard og Axel Hellstenius, mens Nina Valle hadde regien.[1] Fellesrommet er en serie laget av, med og for ungdom.[2] Målgruppen var ungdom fra 18 og 25 år.[3] NRKs Barne- og Ungdomsavdelingen stod bak produksjonen.

Serien ble godt mottatt av den målgruppen den var myntet på.[4]

Den ble sendt i reprise i 1988.[5]

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien handler om tre forskjellige gutter som er i begynnelsen av 20-årene, og som bor sammen i et bokollektiv i Oslo. De tre er: Henry, en dameglad moteløve med jobb i reklamebyrå og med bakgrunn som fenrik i forsvaret. Lars, en sosialt anlagt gutt som jobber på bensinstasjon, men drømmer om å bli forfatter. Han er forøvrig i et seriøst forhold med Kari. Den tredje er Victor, som er en litt fjern student og tekno-freak med musikk og data som hobbyer.

Fellesskapet mellom dem fører til en rekke konflikter. Blant annet så flytter Lars kjæreste Kari inn, noe som spesielt Henry misliker. Senere blir det klart at Lars og Kari ventet barn, og etterhvert bryter Victor ut av fellesskapet. Henry skvises ut av jobben av en hevngjerrig ekskjæreste. Til slutt blir hele bofellesskapet oppløst.

Om serien[rediger | rediger kilde]

Produksjon

De to manusforfatterne Martin Nygaard og Axel Hellstenius var begge amatører i begynnelsen av 20-årene da de debuterte med denne serien. De sendte på eget initiativ inn manuset til Barne og Ungdomsavdelingen i NRK i 1984.[1] De hadde egentlig planlagt å lage serien selv gjennom et privat videoselskap med venner og bekjente. Dette ble etterhvert skrinlagt, og de gikk derfor til NRK med arbeidsmanus og noen videokassetter. Der ble de møtt av en kald skulder fra de fleste, men Nina Valle i Barne- og Ungdomsavdelingen var positiv og ba dem lage et pilotprosjekt. Pilotprosjektet ble godt mottatt, og dermed startet NRK produksjonen.[2] Alle scenene ble innspilt i ett studio, og derav ble produksjonskostnadene meget lave.[6] Produksjonen var krevende for de to unge manusforfatterne, og Hellstenius har i ettertid beskrevet prosessen som hans «filmskole».[2][7]

Tema

Serien tok indirekte opp en rekke spørsmål som angikk ungdom på 1980-tallet, slik som boligproblemer, arbeidsløshet, kjærlighet og graviditet. Serien ble lagd delvis på bakgrunn av Ungdomsåret 1985.[8] Den ble sendt under programvignetten til Ungdomsredaksjonen i NRK.

Annet

De fleste av skuespillerne var amatører da den ble innspilt, kun Morten Faldaas var utdannet skuespiller.[2]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b VG - Guttas hus (18.01.1985, s.44)
  2. ^ a b c d Amagasinet - Fellesrommet uten forformsko (19.1.1985, s.49-50)
  3. ^ Aftenposten morgen - Fellesrommet (6.1.1988, s.47)
  4. ^ Aftenposten morgen – Suksess for Fellesrommet (22.2.1985, s.43)
  5. ^ VG - TV-program onsdag (06.01.1988)
  6. ^ Aftenposten lørdag aktuelt - Axel Hellstenius (21.8.1993, s. B 8-9)
  7. ^ Aftenposten morgen - Manusforfatteren er Pelle og Proffens onkel (17.2.1992, s.33)
  8. ^ Aftenposten morgen – Sterk satsing i norsk TV (11.12.1984, s.63)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]