Marsvingruppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marsvingruppen
Sumpbever
Sumpbever
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hystricomorpha
Wood, 1955
Norsk(e) navn: Marsvingruppen
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Gnagere
Antall arter: 290[1]
Habitat: skog, sletter og vann
Utbredelse: hovedsakelig Afrika og Sør-Amerika
Delgrupper:

Se tekst

Marsvingruppen er en stor underorden av gnagere som består av noen får afrikanske arter og en asiatisk, samt en stor gruppe søramerikanske gnagere. Artene i gruppen varierer i størrelse fra rotte- og ekornstore dyr til flodsvin som kommer opp i over 60 kilo og er de største nålevende gnagerne.[1] En utdødd søramerikansk art kalt Phoberomys kom opp i størrelse med en bison.[2]

Flere arter fra denne gruppen holdes som kjæledyr, i Norge vanligvis marsvin og chinchilla. Noen av de mer spesielle gnagerne tilhører også denne gruppen, slik som hulepiggsvin, beverrotter, trepiggsvin, de hareliknende maraene og nakenrotte.

I Norge finnes bare arten sumpbever, som har forvillet seg fra peldyroppdrett.[1]

Grupper[rediger | rediger kilde]

Hamstergruppa er delt i to undergrupper. Den ene omfatter en eneste familie: Kamfingerrotter, en gruppe med fem arter som finnes i Afrika. Alle de øvrige er organisert i den andre undergruppen.

Marvingruppen har av noen blitt sett på som bifyletisk, der de søramerikanske artene, særlig marsvinfamilien har blitt tolket som ikke å være gnagere i det hele tatt, men et resultat at konvergent evolusjon. Moderne forskning tilsier imidlertid at alle familiene i hamstergruppa er gode gnagere.[3] Den stor variasjonen i bygning og økologiske nisjer kommer trolig at av gnagere som har kommet over Atlanterhavet på flådet av drivende vegetasjon har kommet til et kontinente med lite konkurrenter og derved har kunne etablere seg i nisjer som på andre kontinenter er opptatt av andre dyregrupper, slik som klovdyr.[4]

Marsvingruppens vitenskapelige navn Hystricomorpha henviser til slekten Hysterix, hulepiggsvin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Carleton, M.D. & Musser, G.G. (2005). «Order Rodentia». I Wilson, D.E & Reeder, D.M. Mammal Species of the World A Taxonomic and Geographic Reference. Johns Hopkins University Press. s. 745–752. 
  2. ^ Alexander, R. M. (19. september 2003). «EVOLUTION: Enhanced: A Rodent as Big as a Buffalo». Science. 301 (5640): 1678–1679. doi:10.1126/science.1090964. Besøkt 8. desember 2015. 
  3. ^ Cao et al. 1994; Kuma & Miyata 1994; Sullivan & Swofford 1997; Robinson-Rechavi, Ponger & Mouchiroud 2000; Lin et al. 2002; Reyes et al. 2004
  4. ^ Bond, M.; Tejedor, M. F.; Campbell, K. E.; Chornogubsky, L.; Novo, N.; Goin, F. (4. februar 2015). «Eocene primates of South America and the African origins of New World monkeys». Nature. doi:10.1038/nature14120. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]