Marsimartnan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Marsimartnan er et årlig arrangement i Levanger, Nord-Trøndelag, med tradisjoner langt tilbake i tid. Det arrangeres første uka i mars, etter Rørosmartnan og før Gregorimartnan i Östersund. Marsimartnan er en av landets største historiske markeder, og ble i en slik ramme arrangert første gang i 1989; historisk kan markedet spores helt tilbake til vikingtiden.

Mange av bodholderne på Marsimartnan kommer fra Røros til Levanger, og drar videre til Östersund. Mange svenske forbønder kommer til Levanger med hestene sine, og tilbyr gratis hesteskyss for barna på martnan. Fosen folkehøgskole kommer hvert år roende til martnan. Under hele martnan er det et rikt kulturtilbud både dag og kveld. Marsimartnan legger også opp til tilvirking av lokal mat og mattradisjoner.

Martnasnatt[rediger | rediger kilde]

Fredag kveld settes Levanger sentrum tilbake til gammel tid, og det er klart for Martnasnatt. Byen mørklegges, og tusenvis av mennesker samles på torvet, som er starten på det faste fakkeltoget. Langs hele ruta til fakkeltoget vises ulike tablåer. Tilsammen deltar over 8000 personer i fakkeltoget, som omfatter ca. 80 tablåer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Marsimartnan er knyttet til Mattis-dag (24. februar), og den gang kom mer enn 2500 hesteskysser med fjellbønder fra Jemtland i Sverige for å møte fiskebønder fra Fosen og allmuen fra breibygdene på Innherred. Handelen mellom Trøndelag og Jemtland blir flere ganger omtalt i Snorres kongesagaer. Skriftlig kildemateriale om Marsimartnan finns fra 1530, men en regner med at den er like gammel som markedet i Frøsøn, datert til 1170. Jemtene byttet til seg varer fra kysten her i Levanger, og solgte dem videre fjorten dager senere på Frösömarkedet.

Vareutvekslingen mellom Jemtland og Trøndelag nådde en topp på 1750-tallet. Mens svenskene hadde med seg jern, kobber, messing, sekkestrie, manufaktur og håndverksvarer, tok de hovedsakelig med seg fisk tilbake. Men også flesk, og i dårlige år korn. Hester var og en viktig handelsvare, flere hundre ble solgt til jemtene hvert år. Etter at Östersund fikk jernbaneforbindelse med det øvrige Sverige i 1881 og med Trondheim i 1882 ebbet etter hvert martnan ut. Martnan i Levanger overlevde som hestemarked.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]