Frösömarkedet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pave Gregorius I

Frösömarkedet, også kalt Gregoriemarkedet eller Gregorimarsnen (jemtsk), er et årlig marked i Jämtland i Sverige. Her ble det bl.a. omsatt varer fraktet på vinterføre fra Levanger i Nord-Trøndelag. Frösömarkedet arrangeres i vår tid over tre dager i begynnelsen av mars i byen Östersund.

Historie[rediger | rediger kilde]

Frösömarkedet er kjent allerede fra 1000-tallet og ble arrangert i forbindelse med Jemtlands allting. Markedet har gjennom tidene vært Jemtlands viktigste, og nevnes i den eldste Frostatingsloven. Etter kristendommens innføring falt markedet sammen med Gregoriusdagen, som ga det nye kristne navnet. År 1798 ble markedet flyttet fra øya Frösö til den nye byen Östersund på fastlandet.

Markedet ble holdt på vinteren fordi det var lettest å transportere store varemengder med hest og slede på snøføre og over islagte vann. Tidspunktet var også utenom de store onnene i jordbruket. Det var nær sammenheng i tid mellom Levangermarkedet og Frösömarkedet.

I dag[rediger | rediger kilde]

Dagens Gregoriemarked er en opplevelse av historien. Bønder selger også i dag varer på markedet. Markedsferd med hest og slede finansieres gjennom et EU-projekt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]