Markus Kneip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Markus Kneip
General Markus Kneip.jpg
General Markus Kneip (i midten) sammen med offiserer i Afghanistan
Født23. mai 1956 (62 år)
Koblenz
Utdannet ved Führungsakademie der Bundeswehr
Beskjeftigelse General
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland

Markus Kneip (født 23. mai 1956 i Koblenz) er en tysk general. Han er stabssjef ved NATOs sentrale militære kommando, Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) i Mons i Belgia. Han har tidligere vært kommandant for ISAFs nordkommando i Afghanistan og stedfortredende forsvarssjef i Tyskland.

Karriere[rediger | rediger kilde]

General Markus Kneip (t.h.) sammen med kong Carl XVI Gustav av Sverige i Afghanistan
General Markus Kneip (t.v.) sammen med Tysklands forsvarsminister Thomas de Maizière i Afghanistan

Kneip ble ansatt som offiserskadett i Bundeswehr i 1975 og ble utdannet artillerioffiser. Han tjenestegjorde i en rekke funksjoner på troppsnivå og studerte deretter organisasjons- og ledelsesfag ved Universität der Bundeswehr Hamburg. Fra 1988 til 1990 ble han utdannet generalsoffiser og jobbet etter dette i Forsvarsdepartementet. Fra 1992 til 1993 studerte han ved den britiske hærens Staff College, Camberley. Tilbake i Tyskland ble han i 1993 stabssjef for panserbrigade 14 i Neustadt i Hessen og i 1995 kommandant for panserartilleribataljon 285 i Münsingen i Württemberg.

I 1997 ble han igjen knyttet til Forsvarsdepartementet som offiser i planleggingsstaben. Han var så pressetalsmann for sjefen for Hæren, generalløytnant Helmut Willmann, og ble deretter dennes adjutant, en stilling han hadde til Willmann gikk av med pensjon i 2001. Kneip, som da hadde blitt oberst, var så byråsjef i Forsvarsdepartementet fra 2001 til 2004. I 2004 ble han forfremmet til brigadegeneral og ble sjef for jegerbrigade 37 i Sachsen. Han var i 2006 stasjonert i Afghanistan med deler av brigaden som kommandant for ISAFs nordkommando (Regional Command North). Deretter var han igjen i Forsvarsdepartementet som avdelingsleder for stabsavdeling III. I 2008 ble han sjef for 1. panserdivisjon i Hannover og ble forfremmet til generalmajor.

Fra 24. februar 2011 var han for andre gang kommandant for ISAFs nordkommando i Afghanistan. Han ble såret i et bombeangrep 28. mai samme år. Han gikk av i 2012 og ble knyttet til strategiavdelingen i Forsvarsdepartementet. Fra 2015 til 2017 var han stedfortredende forsvarssjef i Tyskland. I 2017 ble han stabssjef ved NATOs sentrale militære kommando, Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) i Mons i Belgia. Han ble 12. juli 2017 forfremmet til full general.[1][2]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]