Mark Oliphant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mark Oliphant

Sir Marcus «Mark» Laurence Elwin Oliphant (født 8. oktober 1901 i Kent Town, Adelaide, død 14. juli 2000 i Canberra) var en australsk fysiker som spilte en nøkkelrolle i utviklingen av Atombomben. Han deltok også i humanitært arbeid. Han siktet først på en karriere innen medisin eller odontologi, men bestemte seg etter påvirkning fra fysikkforeleseren tidlig i studiene for å bli fysiker.

I 1925 overhørte han en tale gitt av Ernest Rutherford og bestemte seg for å søke å arbeide for ham. I 1927 ble dette oppfylt ved at han fikk en stilling ved Cavendish-laboratoriet ved University of Cambridge som på denne tiden lå lengst framme på forskning innen kjernefysikk. Oliphants bidrag i denne perioden var oppdagelsen av helium-3 og tritium. Han observerte kjernefysisk fusjon for første gang i 1932

Oliphant ble utnevnt til professor i fysikk ved University of Birmingham. Her arbeidet han også med videreutvikling av radarer. Ved utbruddet av annen verdenskrig hadde kolleger ved universitetet i Birmingham (Otto Frisch og Rudolf Peierls) beregnet at en atombombe basert på Uran.235 var mulig. Mark Oliphant ble overbevist om nødvendigheten av å utvikle en atombombe på alliert side og øvet sterkt påtrykk både i Storbritannia og USA for å få dette arbeidet i gang. Etter angrepet på Pearl Harbor kom USA med i andre verdenskrig og arbeidet med atombomben ble startet opp kort tid etter i Manhattanprosjektet. Fra november 1943 deltok Oliphant i prosjektet som medlem av den Britiske delegasjonen, men konsentrerte seg på arbeidet med anrikning av Uran-235. Han gjenopptok stillingen som professor ved universitetet i Birmingham etter Tysklands kapitulasjon i 1945.

Bruken av den første atombomben over Hiroshima forsterket de motforestillingene mot atomvåpen han hadde fått i løpet av Manhattanprosjektet. I 1950 vendte han tilbake til Australia og ble leder for «Research School of Physical Sciences» ved det nyopprettede Australian National University. Han ble adlet i 1959, pensjonert i 1967 og fra 1971 til 1976 var han guvernør i Syd-Australia. Mark Oliphant døde i Canberra i 2000, 98 år gammel.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]