Marielle Goitschel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marielle Goitschel
Marielle Goitschel (1968).jpg
Født28. september 1945 (72 år)
Sainte-Maxime
Søsken Christine Goitschel
Beskjeftigelse Alpinist
NasjonalitetFrankrike
Utmerkelser Offiser av Æreslegionen, Skieur d’Or, L'Équipe Champion of Champions
Sportalpint

Marielle Goitschel

Marielle Goitschel (født 28. september 1945 i Sainte-Maxime, Var) er en tidligere fransk alpinist. Hun kjørte for det franske landslaget fra hun var 14 år gammel, og fremstod som en av verdens fremste kvinnelige idrettsutøvere i 1960-årene.

Under VM 1962 i Chamonix ble hun verdensmester i kombinasjonen, og nummer to i slalåm. Under OL 1964 i Innsbruck ble hun olympisk mester i storslalåm og tok sølv i slalåm, etter søsteren Christine Goitschel. I tillegg vant hun kombinasjonen, som var VM-øvelse, men ikke offisiell olympisk øvelse.

Hun skapte fullt oppstyr blant pressen da hun offentliggjorde sitt hastige bryllup med Jean-Claude Killy. Det hele var imidlertid bare en spøk som hun hadde klekket ut sammen med søsteren for å gjøre journalistene et pek.

Marielle Goitschel var superstjernen under VM i 1966 i chilenske Portillo, der hun tok gull i tre øvelser (utfor, storslalåm og kombinasjonen) i tillegg til en sølvmedalje i slalåm. Gullmedaljen i utfor fikk hun ikke tildelt før to år senere, da det var blitt fastslått at den opprinnelige vinneren, Erika Schinegger, egentlig var en mann.

Under OL 1968 i Grenoble ble hun igjen olympisk mester, denne gang i slalåm, og hun ble verdensmester i kombinasjonsøvelsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]