Ida Schöpfer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ida Schöpfer
Født29. okt. 1929Rediger på Wikidata
FlühliRediger på Wikidata
Død7. juni 2014Rediger på Wikidata (84 år)
FlühliRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Alpinist[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet SveitsRediger på Wikidata
Utmerkelser Årets idrettsutøver i Sveits (1954)Rediger på Wikidata
SportAlpintRediger på Wikidata

Ida Schöpfer (født 22. oktober 1929 i Flühli, død 7. juni 2014) var en sveitsisk alpinist. Hun er blitt sveitsisk mester 10 ganger. I 1954 ble hun dobbelt verdensmester i utfor og alpin kombinasjon.

På nasjonalt nivå gjorde hun seg bemerket i 1948, da hun ble sveitsisk mester i kombinasjonen. Året etter skaffet hun seg plass på det sveitsiske landslaget, og var den dominerende sveitsiske kvinnelige alpinisten i flere år.

Under OL 1952 i Oslo kom hun på 10.-plass i utfor og 16.-plass i storslalåm. Langt bedre gikk det to år senere, under VM 1954 i Åre i Sverige. Opprinnelig ville det sveitsiske skiforbundet ikke sende noe damelag på grunn av finanseringsproblemer, men etter protester fikk Schöpfer og lagvenninnen Madeleine Berthod reise med tog til Sverige. Verdensmesterskapet ble høydepunktet i Schöpfers karriere. Først slo hun forhåndsfavoritten Trude Klecker fra Østerrike med et tidels sekund og tok gull i utfor, det første VM-gullet til Sveits' damelag siden 1935. Etter at hun bare ble nummer åtte i favorittdisiplinen, storslalåm, tok hun sølv i slalåm etter en fremragende andreomgang. Dette slalåmresultatet innebar at hun også gikk til topps i kombinasjonen med klar margin foran lagvenninnen Madeleine Berthod, og ble dermed dobbeltvinner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ FIS-databasen, FIS alpinist-ID 54866, besøkt 26. april 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]