Mariel Hemingway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mariel Hemingway
FødtMariel Hadley Hemingway
22. nov. 1961[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (62 år)
Mill Valley
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, manusforfatter, filmprodusent, teaterskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedBoston University
FarJack Hemingway
MorByra Louise Whittlesey[5]
SøskenMargaux Hemingway
BarnDree Hemingway
Langley Fox Hemingway
NasjonalitetUSA
Aktive år1976
Nettstedhttp://www.marielhemingway.com
IMDbIMDb

Mariel Hemingway (født 22. november 1961 i California) er en amerikansk skuespiller og forfatter.

Hemingway ble født i Mill Valley i California som den tredje datteren til Byra Louise (født Whittlesey) Hemingway og hennes ektemann Jack Hemingway, en forfatter. Hennes søstre er Joan Hemingway (født i 1950) og Margaux Hemingway (født i 1954). Margaux, som arbeidet som skuespiller og modell, døde av en overdose med barbiturater i 1996 i en alder av 42 år. Hennes besteforeldre på farssiden var Hadley Richardson og den anerkjente forfatteren Ernest Hemingway, som Mariel aldri fikk møte, ettersom han begikk selvmord flere måneder før hun ble født. Hemningway ble oppkalt etter den cubanske havnebyen Mariel, en landsby som hennes far og bestefar besøkte jevnlig som idrettsmenn for å fiske.

Hemingway vokste hovedsakelig opp i Ketchum, Idaho, hvor hennes far bodde, og hvor hennes farfar hadde også brukt mye tid som idrettsutøver og forfatter. Mariel tilbrakte også en del av sin oppvekst i New York City i New York, og i Los Angeles, California. Hemingways første rolle som skuespiller var sammen med søsteren Margaux i filmen Lipstick fra 1976. Filmen ble ikke ansett som spesielt god, men Mariel ble nominert som beste nykommer under utdelingen av Golden Globe Award dette året. Hemingway mest kjente rolle var i regissør Woody Allens film Manhattan fra 1979, som er en romantisk komedie. Mariel var bare seksten år gammel under film-innspillingen, og hun ble nominert til en Oscar for beste kvinnelige birolle. I filmen Personal Best fra 1982 spilte Mariel en bifil idrettsutøver i en film kjent for noe eksplisitt på grunn av kjærlighetsscenene mellom to lesbiske kvinner.

I 1983 ble det avslørt at Hemingway hadde fått brystene sine forstørret for å kunne spille rollen som en Playboy-modell. Hennes implantater ble fjernet på 1980-tallet fordi de hadde sprukket. Hemingway ble også omtalt i Superman IV: The Quest for Peace fra 1987 som karakteren Lacy Warfield. Hemingway har spilt enten en lesbisk eller bifil kvinne i flere filmer og TV-programmer, inkludert, Personal Best, The Sex Monster, In Her Line of Fire, og i flere episoder av TV-serien Roseanne (Don't Ask, Don't Tell og Desember Bride) og Crossing Jordan.

Hemingway har bekreftet i flere intervjuer at hun er heterofil, samtidig som hun har sterk tilknytning til homofile og bifile miljøer. Hemingway har vært gift siden 9. desember 1984 med Stephen Crisman. De fikk to døtre sammen: modell Dree Hemingway (født i 1987) og Langley Fox (født i 1989) Fra og med begynnelsen av 2011, var Hemingway romantisk involvert med Bobby Williams.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 144097[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Roglo, Roglo person ID p=mariel;n=hemingway[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID hadleymarielhemingwh[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Genealogics[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]