Manuel Moll y Salord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Manuel Moll y Salord
Født15. mars 1897Rediger på Wikidata
Ciutadella de Menorca
Død23. mars 1972Rediger på Wikidata (75 år)
Barcelona
BeskjeftigelseKatolsk prest (1920–), katolsk biskop (1937–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedGregoriana
NasjonalitetSpania
UtmerkelserStorkorset av Isabella den katolskes orden (1966)[1]
Bispedømmet Tortosa etter grenssendringene i 1960.

Manuel Moll Salord (født den 15. mars 1897 i CiudadelaMenorca i Balearene i Spania, død den ​​23. mars 1972 i Barcelona) var en spansk katolsk prelat som var biskop av Tortosa.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Manuel Moll y Salord var sønn av borgermesteren i Ciudadela (Menorca).

Prest[rediger | rediger kilde]

I 1932 ble han medlem av Hermandad de Sacerdotes Operarios Diocesanos. Han fikk doktorgrader i filosofi, teologi og kanonisk rett fra Det gregorianske universitet i Roma,

Biskop av Tortosa[rediger | rediger kilde]

Den 25. juni 1936 ble han utnevnt til koadjutorbiskop av Tortosa, og til titulærbiskop av Claudiopolis in Isauria, og ble bispeviet den 30. mai 1937 av kardinal Federico Tedeschini; medkonsekrerende var biskop Félix Bilbao y Ugarriza av Tortosa, og biskop Miguel de los Santos Díaz y Gómara av Cartagena.

Den 18. november 1943 ble han etter biskop Félix Bilbao y Ugarrizas død ordinarie biskop av Tortosa. Det embedet innehadde han til fratrådte 71 år gammel den 5. oktober 1968.

Konkordatet fra 1953 og de sivile myndighetenes forsøk på å tilpasse bispedømmene til de sivile provinsgrenser forårsaket under hans episkopat en vesentlig avdeling av menigheter fra bispedømmet Tortosa, spesielt til fordel for det nye bispedømme Segorbe-Castellón. Dekretet fra Konsistorialkongregasjonen «De mutatione finium Dioecesium Valentinae-Segorbicensis-Dertotensis» av 31. mai 1960, avdelte fra bispedømmet Tortosa menighetene i dekanatene Nules, Villareal, Castellón de la Plana, Castellón, Lucena del Cid og Albocácer (med unntak av Catí og Tírig).

På samme måte mistet bispedømmet Segorbe de av sine sogn som lå i provinsen Valencia, som ble lagt til erkebispedømmet Valencia.

Han forestod gjenoppbyggingen av kirker og templer i hele bispedømmet, de gudshus som var blitt skadet eller ødelagt under borgerkrigen, og for byggingen av bispedømmeseminaret for Tortosa, alt i samarbeid med arkitekten Vicente Traver.

Under generalissimo Francos besøk i Tortosa den 21. juni 1966, uttrykte han sin tilslutning til generalens regime.[2] To år etter fratrådte han som biskop, en alder av 71 år. Han ble etterfulgt som biskop av Tortosa av biskop Ricardo María Carles Gordó.

Han døde ​​23. mars 1972; og hans grav er i katedralen i Tortosa.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.boe.es, besøkt 9. desember 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Véase el discurso publicado por La Vanguardia del 23/06/1966 (página 8).]
  3. ^ moll, lest 28. mars 2023