Hopp til innhold

Mannen som skjøt Liberty Valance

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mannen som skjøt Liberty Valance
orig. The Man Who Shot Liberty Valance
Generell informasjon
GenreWesternfilm,[1] flashback-film, dramafilm[2]
Utgivelsesår1962
NasjonalitetUSA
Lengde123 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Ford[1][3][4][5] Rediger dette på Wikidata
ManusWillis Goldbeck Rediger dette på Wikidata
Basert på
The Man Who Shot Liberty Valance[6] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Willis Goldbeck
MusikkCyril J. Mockridge Rediger dette på Wikidata
FotoWilliam H. Clothier Rediger dette på Wikidata
KlippOtho Lovering Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJames Stewart,[7] John Wayne,[1] Vera Miles,[7] Lee Marvin,[7] Edmond O'Brien,[7] Woody Strode,[7] Andy Devine,[7] John Carradine,[7] Lee Van Cleef,[7] Jeanette Nolan,[7] John Qualen,[7] Ken Murray,[7] Jack Pennick,[7] Anna Lee,[7] Carleton Young,[7] Denver Pyle,[7] Earle Hodgins,[7] Oothout Zabriskie Whitehead, Paul Birch,[7] Robert Donner, Robert F. Simon,[7] Strother Martin,[7] William "Bill" Henry,[7] Willis Bouchey,[7] Chuck Roberson,[8] Snub Pollard,[8] Ethan Laidlaw,[8] Herman Hack,[8] Blackie Whiteford Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt
FilmselskapParamount Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Paramount Pictures
Netflix
Budsjett3 200 000 USD Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1962
13. april 1962 (USA)[9]
22. april 1962 (USA)[9]
23. april 1962 (Canada)[9]
Eksterne lenker

Mannen som skjøt Liberty Valance (The Man Who Shot Liberty Valance) er en amerikansk westernfilm-klassiker fra 1962 med John Wayne, James Stewart og Lee Marvin i de største rollene. Regissør var John Ford.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Senator Ranse Stoddard og hans kone Hallie ankommer Shinbone, en grense-by, for å delta under begravelsen til Tom Doniphon. Redaktør Maxwell fra en lokal avis spør Stoddard, hvorfor en amerikansk senator er villig til å reise den lange reisen fra Washington DC for å delta på begravelsen til en lokal ranch-eier. Stoddards historie hopper deretter 25 år tilbake i tid. Da han kom til territoriet som en ung advokat, blir Ranse banket opp og ranet av Liberty Valance og hans gjeng. Tom Doniphon finner Ranse og tar ham med til Shinbone. Ranses skader blir behandlet av Toms kjæreste, Hallie, som forklarer ham at Valance terroriserer alle innbyggerne i området. Byens marskalk Appleyard virker maktesløs for å stoppe kjeltringene. Tom er den eneste mannen som våger å stå opp mot Valance, og mener at vold er alt Valance forstår.

Ranse er fast bestemt på at lovverk og rettferdighet kan seire over Valance. Hallie, tiltrukket av Ranse og bekymret for deres sikkerhet. Shinbones menn møtes for å velge to delegater til en statskonvensjon i den territoriale hovedstaden. Ranse og Dutton Peabody, daværende avis-redaktør blir valgt, til tross for Valance og gjengens forsøk på å mobbe innbyggerne til å nominere ham. Valance utfordrer Ranse til en duell som skal holdes senere den kvelden. Tom tilbyr å hjelpe Ranse med å forlate byen, men Ranse avviser hardnakket. Valance og gjengen hans vandaliserer Peabodys kontor og slår ham nesten i hjel, etter at Peabody kjørte en historie om Valance og hans tidligere drap på noen bønder.

I en salong får Valance vite at Ranse venter på ham utenfor. Valance skyter ham i armen, og ønsker å drepe ham. Men Ranse dreper Valance først. Ranse kommer deretter tilbake til Hallie for å behandle skaden i armen. Tom ser hvor mye de to bryr seg om hverandre, og han trekker seg tilbake til gården sin i raseri hvor han ender med å brenne ned huset sitt. Ved konvensjonen bestemmer Ranse seg for å trekke tilbake navnet sitt for territoriell delegat, og konkluderer med at han ikke er verdig til denne jobben etter å ha drept Valance. Tom forteller at det var han, Tom, som skjøt det dødelige skuddet som drepte Valance - ikke Ranse. Tom angrer på at han reddet Ranses liv, fordi han mistet Hallie til ham. Men Tom oppfordrer likevel Ranse til å akseptere nominasjonen, og gjøre Hallie stolt.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]