Malmklang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Malmklang er et kulturhus i Kirkenes i Finnmark fylke.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Malmklang er en hentydning til jernmalmens klang i gruvebyen Kirkenes. Huset ble bygget av Kirkenes ungdomslag og sto ferdig i 1924. Det var da et stort og moderne kulturhus. Laget søkte støtte fra Aktieselskabet Sydvaranger, men etter mange vanskelige år for selskapet var bidraget trolig begrenset.

Malmklang brant ned 4. juli 1944 under bombeangrep fra sovjetiske fly.

Gjenreisingen etter krigen skjedde i regi av Kirkenes Ungdomslag. Dette laget ble nedlagt i 1982 og Sør-Varanger kommune overtok lokalet i 1984.

På Malmklang har det vært teater, revy. konserter, folkemøter, fester og jubileer. Riksteatret hadde sin første premiere i Kirkenes 16. juli 1949, med «En reise i natten», av Sigurd Christiansen.

Kirkenes Ungdomsklubb var i lengre tid lokalisert i kjelleren på Malmklang. Huset har vært fast spillested for Riksteatret og Hålogaland Teater når de har hatt forestillinger i Kirkenes.

Malmklang var Sør-Varanger kommunes tusenårssted. Huset ble utsatt for en større brann i 2005 og kommunen jobber med å bygge det opp igjen til et moderne hus for scenekunst.

Etter at det norske rockebandet Seigmen hadde konsert på Malmklang ble de inspirert til å lage låten «Malmklang». Melodien ble gitt ut i 1999 som det første sporet på Monument, Seigmens sjuende og siste album.

Kilde til Malmklangs historie er hentet fra boka Frilynt ungdomslagsarbeid i Finnmark 1896-1996 av Svein H. Sørensen