Malengehjortesvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malengehjortesvin
Malengehjortesvin
Vitenskapelig(e)
navn
:
Babyrousa togeanensis
Sody, 1949
Norsk(e) navn: Togianhjortesvin
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Klovdyr
Familie: Svinefamilien
Slekt: Babyrosa
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet

Habitat: terrestrisk, tropisk klima, regnskog
Utbredelse: Malenge, Togianøyene, Indonesia

Malengehjortesvin (Babyrousa togeanensis) er et klovdyr i slekten hjortesvin (Babyrousa). Dette dyret er bare kjent fra øya Malenge (Togianøyene) i Indonesia.

Malengehjortesvinet er noe større enn det nordsulawesiske hjortesvinet og har en hale med en hårdusk i enden som er langt mer utviklet. Kroppen er imidlertid noe kortere. De støttannlignende hjørnetennene i overkjeven hos hannene er dessuten mye kortere og slankere enn hos det nordsulawesiske hjortesvinet. De krummer seg dessuten framover i retning av et felles punkt.

Arten er endemisk for Togianøyene, der den bare er kjent fra øya Malenge. Togianøyene ble separert fra den nordlige armen av Sulawesi for omkkring 12 000 år siden. Det er imidlertid usikkert om dette dyret er en naturlig del av øyene eller kanskje har blitt introdusert dit av mennesker senere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Macdonald, A., Leus, K., Masaaki, I. & Burton, J. 2016. Babyrousa togeanensis. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T136472A44143172. Babyrousa togeanensis. Besøkt 26. oktober 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]