Mai Cheng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mai Cheng
Født1955[1][2]Rediger på Wikidata
Beijing[1]
BeskjeftigelseBilledkunstner Rediger på Wikidata
Utdannet vedCentral Academy of Fine Arts (–1977)[1]
Kunsthøgskolen i Oslo[1]
NasjonalitetNorge (1989–)[1]
Kina

Mai Cheng (født 1955 i Beijing) er en norsk billedkunstner, bosatt i Oslo, men med atelier i Menton i Frankrike. Hun er utdannet både i Beijing og i Oslo. I 1977, da China Central Academy of Fine Arts ble gjenåpnet etter kulturrevolusjonen i Kina, var hun en av de 20 første som kom inn. Hun fortsatte sine studier ved Statens kunstakademi i Oslo fra 1984, og ble norsk statsborger i 1989.

Mai Cheng arbeider i dag i en stil hun kaller «feng-shui kunst», som består i at hun kombinerer kalligrafi og elementer fra kinesisk historie med tegn og symboler fra andre gamle kulturer, for eksempel den greske, egyptiske eller norrøne.

I tillegg til Norge har Mai Cheng stilt ut en rekke forskjellige steder i verden, både i USA (New York og Palm Beach) og i Europa (Paris, Lyon, Cannes, Brussel, Hamburg og Reykjavík). I april 1992 hadde hun en av de første separatutstillingene med abstrakt kunst i Det kinesiske Nasjonalgalleriet (NAMOC) i Beijing. Hennes arbeider er også innkjøpt av Den kinesiske Nasjonalgalleriet og av Lufthansa Center i Beijing. I Norge er hun innkjøpt av blant andre Rikshospitalet, Hakon Gruppen, Schibsted, Kunst i Skolen og Kunst på Arbeidsplassen. Hun har laget utsmykninger for Rikshospitalets hjertesenter, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Helsehuset i Oslo og Norsk Akupunkturhøgskole. Hennes kalligrafi er brukt som veggdekorasjoner på utsiden av biblioteket i Alexandria, Egypt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e www.asur.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ BIBSYS, NORAF-ID 7053557, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]