Mahir al-ʾAsad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mahir al-ʾAsad
Maher al-Assad.jpg
Født8. des. 1967Rediger på Wikidata (55 år)
DamaskusRediger på Wikidata
Beskjeftigelsemilitær
Utdannet vedUniversitetet i Damaskus
FarHafez al-Assad
MorAnisa Makhlouf
SøskenBuschra al-Assad
Bashar al-Assad
Bassel al-Assad
Majd al-Asad
PartiArab Socialist Ba'ath Party – Syria Region
Nasjonalitet SyriaRediger på Wikidata
UtmerkelserMedal of Training

Mahir Ḥāfiẓ al-ʾAsad (arabisk: ماهر حافظ الأسد; født 8. desember 1967) er en syrisk offiser og politiker.

Han er den yngste sønnen til den tidligere presidenten Ḥāfiẓ al-Asad og broren til nåværende president Baššār al-ʾAsad. Han har deltatt i sentralkomitéen av Syrias Ba'athparti[1].

I borgerkrigen i Syria som startet i mars 2011, tilskriver observatører ham en sentral militær rolle. [2] Da EU-rådet innførte sanksjoner mot Syria i mai 2011, var Mahir al-Assad den første av tretten individer hvis eiendom i EU var frosset. I den aktuelle forordningen blir han referert til som "hovedmanne bak undertrykkelsen av demonstranter". [3]

Siden desember 2011 har han hatt innreiseforbud i EU[4], utvidet til hans familie mars 2012[5]. I juni 2011 fordømte den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdoğan Mahir al-Assads angrep på opposisjonsprotester som umenneskelig og oppfordret den syriske presidenten offentlig til å sende sin bror i eksil.[6] I juni 2011 dukket det opp en video der han personlig skyter demonstranter under 2011-protestene i Damaskus.

Ifølge internasjonale medierapporter siden august 2012 skal Mahir al-Assad ha blitt alvorlig skadet i hånden og et bein i et bombeangrep i Damaskus 18. juli 2012, der svogeren Schaukat og Syrias forsvarsminister Daud Radschha var blant de dreptet. Imidlertid har han siden gjenopptatt sin aktive militære rolle.[7]

Han har vært øverstkommanderende for Republikkanergarden og den fjerde pansrede divisjon, som er den syriske hærens eliteenhet og som sammen med det hemmelige politiet har utgjort kjernen i landets sikkerhetsstyrker.

Referanser[rediger | rediger kilde]