Mafikeng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mafikeng
Land Sør-Afrika Sør-Afrika
Provins North West
Status By (city)
Befolkning 49 300 (2001)

Mafikeng, frem til 1980 «Mafeking», er hovedstaden i Nordvest-provinsen i Sør-Afrika, og hadde i 2001 omkring 50 000 innbyggere. Byen ligger på 1500 meters høyde, på breddene av Molopofloden et stykke sør for grensen til Botswana. Mafikeng var opprinnelig hjemsted til Barolong-stammen. Navnet er et tswana og betyr «Steinstedet» Mafikeng ble i 1880-årene overtatt av britiske leiesoldater. Mafikeng var hovedstad i protektoratet Bechuanaland fra 1894 til 1965 til tross for at den lå utenfor protektoratets grenser. Ved Botswanas selvstendighet ble administrasjonssetet flyttet til Gaborone. Den tilhørende townshipen Mmabatho var hovedstad i homelandet Boputhatswana. I dag er de to byene slått sammen, slik at store deler av administrasjonen fortsatt ligger i Mmabatho.

Byen er kjent for slaget ved Mafikeng under boerkrigen, hvor de britiske styrker var beleiret i 217 dager, fra oktober 1899 til mai 1900 – slaget som gjorde stifteren av speiderbevegelsen Robert Baden-Powell til en nasjonalhelt.

Sør-AfrikastubbDenne Sør-Afrikarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.