Machaerotidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Machaerotidae
Machaerotidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Machaerotidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nebbmunner
Gruppe: Sikader
Antall arter: minst 100, ikke i Norge
Habitat: skog og buskmark
Utbredelse: Australia, Asia og Afrika
Delgrupper:

Machaerotidae er en gruppe av insekter som danner en familie blant plantesugerne i gruppen skumsikader (Cercopoidea). De finnes bare i tropene i den gamle verden og utmerker seg særlig med at nymfene lever i rør av kalk og proteiner som er snodd rundt greiner av vertsplantene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, tettbygde, hvelvede sikader. Underfamilien Enderleiniinae ligner på medlemmene i familien Cercopidae, men er noe høyere hvelvet, mens Machaerotinae ofte har tornlignende utvekster på scutellum og ligner sterkt på hornsikader (Membracidae). Kroppen er glatt uten påfallende hår men med tydelig punktering. På farge er de grønne, brunlige eller mørke, noen arter er påfallende tofargede med lysgrønt hode og pronotum og mørkbrun bakkropp og vinger. Hodet er stort, bredt og avrundet, fasettøynene er store og stikker ikke ut fra hodets omriss, antennene ganske små og korte. Forvingene er membranøse med en tynnere ytterkant, gjennomsiktige med et markert årenett, som oftest fargede. De holdes taklagt over kroppen. Beina er korte og kraftige, bakbeina utviklet for hopping.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nymfene lever av sevje som de suger fra ulike busker og løvtrær. Nymfen holder til inne i et karakteristisk rør som den har skilt ut, som er mer eller mindre snodd rundt en kvist av næringsplanten. Man har regnet med at dette harde røret besto av minst 75 % kalk, men nyere undersøkelser tyder på at mesteparten av innholdet er organiske stoffer som blir harde i kontakt med luften. Røret er fylt av et klart sekret men dette er ikke pisket til skum som hos andre skumsikader. Sekretet blir utsondret i sammenheng med nymfens hudskifter. Machaerotidae er stort sett ikke regnet som betydelige skadedyr men noen arter kan spre virus til busker og trær. Dette har vært et problem ved dyrking av kryddernellikSumatra.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne familien har sitt tyngdepunkt i Australia og Indonesia, men den finnes også på Filippinene, i Kina, Japan, India og i Afrika.

Systematisk inndeling / utvalgte slekter[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt bestod overfamilien Cercopoidea av bare én familie (Cercopidae). Men denne er blitt splittet til flere grupper (familier) og består idag, foruten de «store skumsikadene» (Aphrophoridae), av «små skumsikader» (Cercopidae), Machaerotidae og Clastopteridae. Machaerotidae blir delt inn i ca. 30 slekter.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]