Hopp til innhold

Clastopteridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clastopteridae
Nomenklatur
Clastopteridae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
GruppeSikader
Økologi
Antall arter: ca. 80, ikke i Norge
Utbredelse: Amerika, Asia, Afrika
Inndelt i

Clastopteridae er en gruppe av insekter som danner en familie blant plantesugerne i gruppen skumsikader (Cercopoidea).

Små, tettbygde sikader, de ligner på Machaerotidae men er vanligvis mindre og har aldri tornaktige utvekster på scutellum. Forvingene er mebranøse med en tynn, ytre del.

Clastopteridae lever av å suge sevje fra ulike planter, særlig i erteblomstfamilien (Fabaceae). Nymfene omgir seg med et seigt sekret, men dette inneholder få bobler og forekommer ikke i så store mengder som hos Cercopidae og Aphrophoridae. Nymfen er dermed trolig ikke like godt beskyttet mot parasitter som disse gruppenes nymfer.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Familien har en god del arter i Nord- og Sør-Amerika, og finnes ellers i Afrika og Asia.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt bestod overfamilien Cercopoidea av bare én familie (Cercopidae). Men denne er blitt splittet til flere grupper (familier) og består idag, foruten de «store skumsikadene» (Aphrophoridae), av «små skumsikader» (Cercopidae), Machaerotidae, den nybeskrevne familien Epipygidae og Clastopteridae. Noen klassifikasjoner (bl.a. Hamilton (2001)) grupperer Machaerotidae som en undergruppe av Clastopteridae.

Treliste
  • Hamilton, K.G.A. (2001) A new family of froghoppers from the American tropics (Hemiptera: Cercopoidea: Epipygidae). Biodiversity 2(3): 15-21. [1]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]