MS «Tampa»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
MS «Tampa» i havn i Papeete

MS «Tampa» er et norsk roroskip som var sentrum for en diplomatisk uoverensstemmelse mellom Australia, Indonesia og Norge utenfor kysten til Christmas Island i august 2001. På hendelsestidspunktet hadde «Tampa» en last verdt 20 millioner australske dollar og 27 besetningsmedlemmer. Kaptein var Arne Rinnan.

26. august 2001 plukket «Tampa» opp 438 flyktninger (369 menn, 26 kvinner og 43 barn, de fleste fra Afghanistan) i australsk farvann utenfor kysten av Christmas Island, rundt 2000 km fra nordvestkysten av Australia og 500 km sør for Jakarta. Flyktningene ble tatt opp fra en 20 meter lang overfylt trefiskebåt, «Palapa 1». Mange av flyktningene antas å ha betalt store summer til menneskesmuglere for å komme med på båten.

Skipet[rediger | rediger kilde]

Tampa ble bygget som Barber Tampa i 1984 ved Ulsan i Sør-Korea. Det har en lasteevne på 42 000 tonn og er 262 meter langt. Skipet har en marsjfart på 18 knop og en fullfart i overkant av 22. Det er registrert i Tønsberg.

Sjøredning[rediger | rediger kilde]

Fjernsynsreportasje på ABC om Tampa-saken og dens politiske konsekvenser i Australia

På kvelden 24. august 2001 strandet en 20 meter lang trefiskebåt utenfor Christmas Island rundt 140 km nord for øya.

26. august sendte det australske Rescue Coordination Centre ut en melding til alle skip i området om å komme til fartøyets unnsetning. Av skipene som mottok forespørselen var «Tampa» det nærmeste, og kom til «Palapa 1s» unnsetning.

Ifølge internasjonal lov skal overlevende fra et skipsvrak tas til nærmeste havn for legebehandling. Nærmeste havn i dette tilfellet var på Christmas Island, som var 85 nautiske mil, eller 4 timer, unna. Merak, den indonesiske havnen som ble tilbudt av Indonesia etter forhandlinger med Australia, lå 12 timer unna.

De australske redningsmyndighetene var de første til å registrere fartøyets nød, og hadde prøvd å få indonesiske myndigheter til å ta på seg redningen. RCC sendte en faks til BASARNAS natt til 26. august, men fikk ikke noe svar. Søndag 26. august sendte den australske ambassaden marineattasjeen David Ramsay til BASARNAS. Innen denne tid hadde australsk overvåkning oppdaget at passasjerene hadde laget skilt med «SOS» og «HELP» på båtens dekk, noe som førte til ytterligere australske forsøk på å komme i dialog med BASARNAS, først med faks, så gjennom attasjeen i Jakarta. Innen denne tid hadde DIMA ringt RCC og spurt dem om fartøy som svarte på de australske meldingene om fiskebåten kunne taue den til Indonesia.

I denne spente saken var både utenriksminister Thorbjørn Jagland og statsminister Jens Stoltenberg direkte involvert, og det falt uvanlig sterk ordbruk og etterhvert australsk militær bording av skipet. Australias statsminister John Howard fikk i september til en ordning hvor flyktningene kom i land på Nauru.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Kaptein og mannskap på MS «Tampa» er tildelt flere utmerkelser for sin innsats. I 2002 ble kapteinen, mannskapet og rederiet hedret med Nansenprisen av FNs høykommissær for flyktninger.[1] I april samme år ble besetningen tildelt den norske Plaketten for redningsdåd til sjøs.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Pris og prismodtagere»[død lenke], UNHCRs regionkontor for de baltiske og nordiske land.
  2. ^ Norges statskalender 2008.