Lys eiketannspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lys eiketannspinner
Lys eiketannspinner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Drymonia ruficornis
Hufnagel, 1766
Norsk(e) navn: lys eiketannspinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Tannspinnere
Slekt: Drymonia
Habitat: løvskog
Utbredelse: Europa; i Norge langs kysten nord til Bergen

Lys eiketannspinner (Drymonia ruficornis) er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Denne lyst grå arten forekommer i Norge i eikeskog nord til Bergen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 35 – 44 mm), kraftig, grå spinner. Den ligner på slektningen mørk eiketannspinner (Drymonia dodonaea), men kan skilles fra denne på at vingenes grunnfarge er litt lysere og tverrbåndene tydeligere. Hodet er middels stort, antennene er omtrent så lange som halve forvingen. De er fjærformede hos hannen, trådformede tilsynelatende uten hår hos hunnen. Brystet er tett kledt med lange hår, grått, med en mer eller mindre tydelig, svart- mer eller mindre M-formet tegning. Bakkroppen er nokså korthåret og brun. Forvingen er avland, avrundet trekantet og lyst grå. Den har to markerte, bølgete tverrbånd som er mørke på den siden som vender mot midten av vingen og hvite på den siden som vender mot roten eller spissen. I feltet mellom de to tverrbåndene er det en mørk, kommaformet tegning nær fremkanten. Begge vingepar er kantet med frynser av ganske lange hår som er vekselvis lyse og mørke. Bakvingen er nesten hvit hos hannen, hos hunnen lyst grå med et smalt, hvitt tverrbånd. Larven er naken uten noen slags kroppsutvekster, grønn med en gul stripe langs siden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Lys eiketannspinner finnes i lysåpne, varme løvskoger med innslag av eldre eiketrær. I Norge finnes den bare på de mest klimatisk gunstige stedene. Larven lever bare på eik, i Norden på sommereik (Quercus robur). De voksne sommerfuglene flyr om natten i april – juni, mest i mai. Hannene, men ikke hunnene, kommer gjerne til lys. Hunnene holder seg trolig mest oppe i trekronene og dessuten flyr de gjerne før det blir helt mørkt. Etter parringen legger hunnen 200 – 300 egg i små rekker (3 – 20 egg) på kvister, stammer eller knopper (denne arten flyr gjerne før eikebladene springer ut). Larvene lever på de nyutsprungne bladene når de klekkes. Larvene snauspiser gjerne de bladene de lever på slik at bare midtnerven står igjen. Lenger sør i Europa kan arten forekomme i slike mengder at den gjør noe skade på skogen, men ikke i Norden. Larven er utvokst i juli, kryper ned på bakken og spinner seg inn i en kokong. Den forvandler seg så til en puppe, som overvintrer, ofte to eller tre ganger før den klekkes.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer fra Nord-Afrika, gjennom det meste av Europa, østover til Tyrkia og Kaukasus. I Norge er den funnet spredt langs kysten nord til Bergen, det vil si over det meste av det området vi finner eikeskog.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]