Mørk eiketannspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mørk eiketannspinner
mørk eiketannspinner, hann
mørk eiketannspinner, hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Drymonia dodonaea
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: mørk eiketannspinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Tannspinnere
Slekt: Drymonia
Habitat: løvskog
Utbredelse: Europa; i Norge bare langs Sørlandskysten

Mørk eiketannspinner (Drymonia dodonaea) er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Denne mørkegrå arten finnes i Norge bare langs kysten fra Porsgrunn til Kristiansand.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 32 – 42 mm), kraftig, grå spinner. Den ligner sterkt på den beslektede arten lys eiketannspinner (Drymonia ruficornis), men den mørke eiketannspinnerens vinger er litt mørkere og tverrbåndene er mindre tydelige. Hodet er middels stort, antennene er nesten halvparten så lange som forvingene. De er fjærformede hos hannen og trådformede med korte hår hos hunnen. Brystet er kledt med tette, lange, grå hår. Hos hannen er det markert tegnet, med et bredt, gråhvitt tverrbånd som er kantet med svart foran og bak, og en brun flekk i midten bakerst, hos hunnen er det mer ensfarget, men med en M-formet, lysere tegning. Bakkroppen er ensfarget lyst gråbrun. Forvingen er avlang, avrundet trekantet og grå. Begge kjønn har et lyst tverrbånd like utenfor midten, dette er bredest og tydeligst hos hannen. Hannen har også en lys flekk ved roten nær fremkanten og en kommaformet, lys flekk litt lenger ute i vingen. Begge vingepar er kantet med frynser av ganske lange hår som er vekselvis lyse og mørkere. Bakvingen er lyst grå med antydning til et lysere tverrbånd rundt midten. Larven er naken uten noen påfallende utvekster. Den er gulgrønn på ryggen, har en rødkantet, gul stripe langs siden og er blågrønn under denne stripen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Mørk eiketannspinner er knyttet til eikeskoger, og larvene lever på eik (Quercus spp.), av og til også på bøk. Denne arten er litt mer varmekrevende enn lys eiketannspinner. De voksne spinnerne flyr om natten fra slutten av mai til juli. Hannen, men ikke hunnen, kommer gjerne til lys. Hunnene finner man i det hele tatt sjelden, trolig fordi de holder seg oppe i trekronene. Etter parringen legger hunnen 150 – 200 egg i små grupper på undersiden av eikeblader, som klekkes etter åtte til ti dager. De nyklekte larvene lever vanligvis i små grupper, mer utvokste larver lever en og en. De spiser bladene fra spissen innover slik at bare midtnerven står igjen. Når larven er utvokst i august – september, kryper den ned på bakken, spinner seg inn i en oval, jordfarget kokong og forvandler seg til en puppe, som overvintrer. Noen ganger kan puppen overvintre to ganger før den klekkes.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes i det meste av Sør- og Mellom-Europa, men er mindre vanlig mot nord. Østover finnes den til Kaukasus. I Norden forekommer den bare lengst i sør, i Norge langs kysten fra Porsgrunn til Kristiansand, der den kan være ganske vanlig enkelte steder i eikeskog, totalt sett er den likevel en sjelden art.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]