Lyngbladbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lyngbladbille

Vitenskapelig(e)
navn
:
Lochmaea suturalis
(Thomson, 1866)
Galeruca suturalis
Norsk(e) navn: Lyngbladbille
Hører til: trådbladbiller ,
bladbiller,
biller
Habitat: ulike lyng
Utbredelse: kosmopolittisk
finnes i Norge

Lyngbladbille (Lochmaea suturalis (Thomson 1866)) er en bille tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den lever på forskjellige lyng. Lyngbladbille er utbredt og finnes i alle verdensdeler, på egnede lokaliteter.[1] Den er blant de vanlige bladbillene på lyng, særlig røsslyng, men også på andre planter, som bjørk. Den finnes i hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Lyngbladbille er mellom 5-6 mm lang. Den har en svart farge på bakhodet, men er rødlig eller brunlig foran antennefestene. Halsskjold (pronotum) er rødbrunt, dekkvingene er gulbrun eller olivenbrune på farge. Beina er mørke med lysere parti. Kroppen er litt langsmal og ikke så oval som bladbillene ofte er.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad av lyng. Larvene kan noen ganger beite lyngen kraftig ned. De voksne billene overvintrer og svermer i solskinn tidlig på våren, ofte i store mengder over lynghei. Enkelte år kan den bli svært tallrik.

Lyngbladbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres. Den nye generasjonen klekkes i august og overvintrer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea besøksdato: 14. februar 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]