Damsnegler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Lymnaeidae)
Hopp til navigering Hopp til søk
Damsnegler
Sumpdamsnegl, Galba truncatula Foto: Flukeman
Sumpdamsnegl, Galba truncatula
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lymnaeidae
Rafinesque, 1815
Norsk(e) navn: damsnegler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Bløtdyr
Klasse: Snegler
Orden: Lungesnegl
Underorden: Vannlungesnegler
Antall arter: 18 i Europa
10 i Norge
Habitat: limnisk, ferskvann
Utbredelse: ?
Delgrupper:
Lymnaea sp.

Damsnegler (Lymnaeidae) er en familie av vannlungesnegler (Basommatophora). Ti arter er funnet i Norge. Den største norske arten er Lymnaea stagnalis stor damsnegl, hvor skallet kan bli nærmere 6 centimeter høyt.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skallet er høyrevridd. Å lese et skall vil si å holde det på en spesiell måte slik at antall vridinger kan telles og høyden kan måles. Åpningen skal vende mot deg og toppen opp. Mål er skallhøyde og nummer er vridninger.

Skallets fasong og farge kan variere en god del, men det er ofte grått eller brunt med striper. Det har litt av samme form som hos blæresnegler, men kan skilles fra disse på at damsnegler har flate og brede tentakler. Hos blæresnegler er de tynne og runde. Men det er vanskelig å skille mellom artene og noen arter kan bare skilles på indre anatomiske forskjeller.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Damsnegler er utbredt over hele Norge, de lever i næringsrike tjern og dammer, med frodig vegetasjon. De finnes på grunt vann, ofte i eller like over vannkanten.

Damsnegler er hardføre og tåler tørke en kort tid. De mestrer også lett brakkvann.

Alle lungesnegler er tvekjønnet. For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under parringen, befrukter hverandre gjensidig. De legger egg i lange eggkapsler omgitt av gelé og festet til steiner og planter.

Systematisk inndeling med europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Denne inndelingen omfatter stort sett bare de europeiske ned til artsnivå.[1] Damsnegler er en delgruppe av vannlungesnegler.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]