Sumpdamsnegl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Leveriktesnegl»)
Sumpdamsnegl
Sumpdamsnegl
Nomenklatur
Galba truncatula
O.F. Müller, 1774
Synonymi
Lymnaea truncatula
Populærnavn
sumpdamsnegl[1]
(leveriktesnegl)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeBløtdyr
KlasseSnegler
OrdenLungesnegl
FamilieDamnsnegl
SlektGalba
Økologi
Habitat: limnisk, ferskvann
Utbredelse: ?

Sumpdamsnegl (Galba truncatula) også kalt «leveriktesnegl», er et bløtdyr og tilhører familiegruppen damsnegler som er en del av gruppen vannlungesnegler (Basommatophora). Den er en av de vanligste norske sneglene i ferskvann.[1] Sumpdamsnegl er mellomvert for stor leverikte.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skallhøyde er 8-12 millimeter og det har 5-6 vridninger. Skallet er høyrevridd. Skallet er brungrått og avlangt. Å lese et skall vil si å holde det på en spesiell måte slik at antall vridinger kan telles og høyden kan måles. Åpningen skal vende mot deg og toppen opp. Mål er skallhøyde og nummer er vridninger. Kroppen er liten, lys og grå.

Skallet har litt av samme form som hos blæresnegler. Damsnegler har flate og brede tentakler. Hos blæresnegler er de tynne og runde. Men det er vanskelig å skille mellom artene og noen arter kan bare skilles på indre anatomiske forskjeller.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den lever i ferskvann, i tjern og dammer, med frodig vegetasjon. De finnes på grunt vann, ofte i eller like over vannkanten. Sumpdamsnegl er mellomvert for stor leverikte.

Sumpdamsnegl er tvekjønnet, for å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under paringen, befrukter hverandre gjensidig.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 11. august 2020. Besøkt 11. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]