Leveriktesnegl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Leveriktesnegl
Leveriktesnegl  Foto: Flukeman
Leveriktesnegl
Vitenskapelig(e)
navn
:
Galba truncatula
O.F. Müller, 1774
Lymnaea truncatula
Norsk(e) navn: Leveriktesnegl
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Bløtdyr
Klasse: Snegler
Orden: Lungesnegl
Familie: Damnsnegl
Slekt: Galba
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: limnisk, ferskvann
Utbredelse: ?

Leveriktesnegl (Galba truncatula) er et bløtdyr og tilhører familiegruppen damsnegler som er en del av gruppen vannlungesnegler (Basommatophora). Den er en av de vanligste norske sneglene i ferskvann. Leveriktesnegl er mellomvert for stor leverikte.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skallhøyde er 8-12 millimeter og det har 5-6 vridninger. Skallet er høyrevridd. Skallet er brungrått og avlangt. Å lese et skall vil si å holde det på en spesiell måte slik at antall vridinger kan telles og høyden kan måles. Åpningen skal vende mot deg og toppen opp. Mål er skallhøyde og nummer er vridninger. Kroppen er liten, lys og grå.

Skallet har litt av samme form som hos blæresnegler. Damsnegler har flate og brede tentakler. Hos blæresnegler er de tynne og runde. Men det er vanskelig å skille mellom artene og noen arter kan bare skilles på indre anatomiske forskjeller.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den lever i ferskvann, i tjern og dammer, med frodig vegetasjon. De finnes på grunt vann, ofte i eller like over vannkanten. Leveriktesnegl er mellomvert for stor leverikte.

Leveriktesnegl er tvekjønnet, for å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under parringen, befrukter hverandre gjensidig.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]