Valget i Brasil 2006

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den brasilianske nasjonalforsamlingsbygningen

Valget i Brasil 2006 ble avholdt den 1. oktober (første valgomgang) og 29. oktober (andre valgomgang). Brasil arrangerer storvalg der man i tillegg til ny president, velger guvernører for de ulike delstatene og det føderale distrikt samt senatorer til nasjonalforsamlingen.

Ved valget måtte partiene forholde seg til en vertikaliseringsregel fra 2002. Denne regelen sier at politiske allianser på delstatsnivå ikke kan avvike fra allianser på nasjonalt nivå.


President og visepresident[rediger | rediger kilde]

Elektronisk valgurne som skal brukes ved valget i Brasil 2006.

President og visepresident velges på samme stemmeseddel. Dersom ingen det ikke oppnås absolutt majoritet for en av kandidatene i første valgomgang, gjennomføres det en andre valgomgang mellom de to kandidatene som fikk flest stemmer i første omgang.

Partiene som stiller presidentkandidater er:

I tillegg finnes det en del partier som deltar i presidentvalget, men som ikke stiller med presidentkandidat. Dette inkluderer Partido do Movimento Democrático Brasileiro (PMDB), som er blant de store politiske partiene i Brasil. Begrunnelsen for at de ikke stiller med egen presidentkandidat, er at de vil ha mer handlingsrom i forhold til vertikaliseringsregelen slik at de kan danne ulike politiske allianser på delstatsnivå.

Parlamentsvalg[rediger | rediger kilde]

Deputertkammeret[rediger | rediger kilde]

Frem til valget har regjeringskoalisjonen til president Lula en svak majoritet i kongressen. En omfattende korrupsjonsskandale ble avdekket i april 2005 og har preget brasiliansk politikk frem mot valget. Det forventes derfor at dette vil få følger ved valget 1. oktober og at det vil komme store utskiftinger i Deputertkammeret (Câmara dos Deputados).

Senatet[rediger | rediger kilde]

En tredjedel av senatet er på valg i 2006. Dette innebærer en senator fra hver av Brasils 26 delstater samt en senator fra det føderale distriktet. På samme måte som for deputertkammeret, forventes det en endring av maktbalansen etter valget.

Delstatsvalg[rediger | rediger kilde]

Brasil er en strekt sentralisert føderasjon og dette gjenspeiles også i delstatsvalgene, som holdes samme år og på samme dato som valgene på statlig nivå. Ved delstatsvalgene i 2006 skal det velges guvernører i alle delstatene samt i det føderale distriktet.

Valgresultater[rediger | rediger kilde]

Resultater 1. valgomgang:

██ Delstater hvor Lula vant

██ Delstater hvor Alckmin vant


Kandidat 1. Valgomgang 2. Valgomgang
Luiz Inácio Lula da Silva (PT, PRB, PCdoB, PL, PSB ) 48,61% 60,83
Geraldo Alckmin (PSDB, PFL, PPS) 41.64% 39,17
Heloísa Helena (PSOL, PSTU, PCB) 6,85%
Cristovam Buarque (PDT) 2,64%
Andre 0,26%

Se også[rediger | rediger kilde]