Lovavdelingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lovavdelingen er en avdeling i Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvar for teknisk kvalitet i lovverket samt å gi juridiske råd til regjeringen og departementene. Alle lovforslag, med unntak av skattelovforslag, blir forelagt Lovavdelingen for lovteknisk gjennomgåelse.

En stor andel av dommere i Norges Høyesterett har vært rekruttert fra Lovavdelingen.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Lovavdelingen har vært ledet av ekspedisjonssjef Knut Helge Reinskou siden 2008[1]. Avdelingen er delt i tre enheter:

Enhet for privatrett har ansvar for kontraktsrett, erstatningsrett, forsikringsrett, tingsrett, panterett, konkursrett, inkasso, tvangsfullbyrding, arverett, familierett, umyndige, selskapsrett, stiftelser, interlegal rett, internasjonal sivilprosess og deler av transportretten.

Enhet for offentlig rett har ansvar for statsrett, alminnelig forvaltningsrett, ekspropriasjon og generelle lovgivningsspørsmål, samt – i samarbeid med Utenriksdepartementetfolkerett, europarett og internasjonale menneskerettigheter.

Enhet for strafferett og prosess har ansvar for strafferett, norsk og internasjonal straffeprosess, sivilprosess, menneskerettighetsspørsmål i strafferett og prosess, personvernlovgivningen og nordisk lovsamarbeid.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Fra 1885 til 1899 byråsjefer ved Lovkontoret, fra 1899 Lovavdelingen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ politidepartementet, Justis- og (24. oktober 2008). «Ny ekspedisjonssjef i Lovavdelingen». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 6. september 2016. 
  2. ^ Festskrift Lovavdelingen – 100 år 1885-1985

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]