Lovavdelingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lovavdelingen er en avdeling i Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvar for teknisk kvalitet i lovverket samt å gi juridiske råd til regjeringen og departementene. Alle lovforslag, med unntak av skattelovforslag, blir forelagt Lovavdelingen for lovteknisk gjennomgåelse.

En stor andel av dommere i Norges Høyesterett har vært rekruttert fra Lovavdelingen.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Lovavdelingen ledes av ekspedisjonssjef Ketil Bøe Moen. Fra 2008 til 2019 ble lovavdelingen ledet av Knut Helge Reinskou[1]. Avdelingen er delt i tre enheter:

Enhet for privatrett har ansvar for kontraktsrett, erstatningsrett, forsikringsrett, tingsrett, panterett, konkursrett, inkasso, tvangsfullbyrding, arverett, familierett, umyndige, selskapsrett, stiftelser, interlegal rett, internasjonal sivilprosess og deler av transportretten.

Enhet for offentlig rett har ansvar for statsrett, alminnelig forvaltningsrett, ekspropriasjon og generelle lovgivningsspørsmål, samt – i samarbeid med Utenriksdepartementetfolkerett, europarett og internasjonale menneskerettigheter.

Enhet for strafferett og prosess har ansvar for strafferett, norsk og internasjonal straffeprosess, sivilprosess, menneskerettighetsspørsmål i strafferett og prosess, personvernlovgivningen og nordisk lovsamarbeid.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Fra 1885 til 1899 byråsjefer ved Lovkontoret, fra 1899 Lovavdelingen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ politidepartementet, Justis- og (24. oktober 2008). «Ny ekspedisjonssjef i Lovavdelingen». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 6. september 2016. 
  2. ^ Festskrift Lovavdelingen – 100 år 1885-1985
  3. ^ beredskapsdepartementet, Justis-og (13. desember 2019). «Ny ekspedisjonssjef i Lovavdelingen». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 16. desember 2019. 
  4. ^ Rett24. «EØS-ekspert blir ny sjef for Lovavdelingen». rett24 (norsk). Besøkt 16. desember 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]