Tingsrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For det første nivået i domstolssystemet i Norge, se Tingrett.

Tingsrett er et juridisk felt som omhandler rettsreglene vedrørende materielle ting, løsøre og fast eiendom. Tingsretten regnes gjerne som en del av formueretten som i tillegg omfatter obligasjonsretten. Blant de temaene som faller inn under betegnelsen tingsrett, er forholdet mellom parter i et sameie eller servituttforhold, hevdsreglene, reglene om tomtefeste samt nabolovgivning. De rent kontraktsmessige spørsmål faller utenfor tingsretten. Reglene om forholdet mellom partene i avtaler vedrørende ting hører hjemme i obligasjonsretten.

I tingsretten skilles det mellom statisk tingsrett og dynamisk tingsrett. Statisk tingsrett tar for seg de regler som særlig er aktuelle i de rettsforhold der rettighetene allerede er etablert. Den dynamiske tingsrett behandler derimot i hovedsak regler som gjelder i de tilfeller der rettsforholdene endrer seg ved at rettigheter stiftes, opphører samt hvordan rettighetene går over fra en person til den annen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Schönfelder - Deutsche Gesetze. Textsammlung (C H Beck).jpgDenne jusrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.