Inkasso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Inkasso er et begrep for inndriving av gjeld og fordringer som ikke er betalt innen forfall til opprinnelig fordringshaver. Det er ikke krav til at det sendes purring, men det skal sendes et inkassovarsel som tilfredstiller kravene i inkassoloven § 9, deriblant et betalingsfrist på minst 14 dager. Et inkassovarsel kan sendes fra fordringshaveren selv eller fra inkassoselskapet.

Opprinnelig fordringshaver kan enten be inkassofirmaet kreve inn beløpet (pluss inkassogebyrer) og så få beløpet, eller selge gjelden til inkassofirmaet, altså få et mindre beløp enn opprinnelig fordring, men få det med en gang. I slike tilfeller krever så inkassofirmaet inn fordringen og tar hele beløpet pluss inkassogebyr selv.

Blant større norske inkassobyråer med ansatte bevillingshavere fra Finanstilsynet finnes Intrum Justitia, Lindorff, Axactor,Kredinor, Kreditorforeningen, Conecto, Creno og Svea Finans. I Norge er det fremdeles slik at bevillingen til å inndrive inkasso er personlig, men en prosess for å endre dette er igangsatt.[når?][trenger referanse]

Norske fordringshavere har også lov å gjøre inkassoprosessen for egne fordringer i eget navn. Dette kalles egeninkasso, og fungerer omtrent på samme måte som vanlig inkasso, men med vesentlig lavere inkassosalær.

Hvis ikke beløpet blir betalt, kan inkassofirmaet blant annet sørge for å få solgt eventuelle objekter det er tatt pant i.

Norske forbrukere har et sterkt rettsvern i forhold til inkasso og kredittverdighet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]