Inkasso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Inkasso er inndriving av gjeld og fordringer som ikke er betalt innen forfall til opprinnelig fordringshaver.

Norge[rediger | rediger kilde]

Det er ikke krav til at det sendes purring før saken går videre til inkasso, men det skal sendes et inkassovarsel som tilfredsstiller kravene i inkassolovens § 9, deriblant en betalingsfrist på minst 14 dager.[1] Et inkassovarsel kan sendes fra fordringshaveren selv eller fra inkassoselskapet. Per 2022 var det 197 aktive inkassobyrå i Norge. [2]

En privatperson som har pådratt seg en inkassosak uten å gjøre opp for seg, vil etter hvert få en betalingsanmerkning. Dette er en registrering i et kredittopplysningsregister til mulige kredittgivere om at en person eller et firma har en ubetalt fordring mot seg. Bankene utfører altså en obligatorisk kredittsjekk[3] som gjør at betalingsanmerkninger og inkassosaker kommer til syne, noe som kan begrense mulighetene for at søkere blir innvilget et lån. I noen tilfeller er det likevel mulig å få lån med inkasso, så lenge man klarer å stille med sikkerhet i bolig eller annen eiendom.[4] Privatpersoner som ønsker innsyn i egne betalingsanmerkninger får se dette gratis.

Opprinnelig fordringshaver kan engasjere et inkassofirma til å kreve inn beløpet (pluss inkassogebyrer). Bransjen er regulert gjennom inkassoloven og for å drive med inkassovirksomhet må selskapet ha konsesjon. I tillegg stilles det blant annet krav til en faktisk leder som innehar personlig inkassobevilling.[5]

Norske fordringshavere har også lov til å utføre inkassoprosessen for egne fordringer i eget navn. Dette kalles egeninkasso, og fungerer omtrent på samme måte som vanlig inkasso, men med vesentlig lavere inkassosalær og færre betalingsincentiver.

Hvis ikke beløpet blir betalt, kan inkassofirmaet blant annet sørge for å få solgt eventuelle objekter det er tatt pant i.

Norske forbrukere har et sterkt rettsvern når det gjelder inkasso og kredittverdighet.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lovdata. «§ 9. Inkassovarsel og betalingsfrist». Besøkt 08.12.2021. 
  2. ^ «Inkasso – Hva skjer når du ikke betaler - Sambla». www.sambla.no (norsk). Besøkt 29. mai 2023. 
  3. ^ Zen Finans. «Inkassolån». Besøkt 09.07.2022. 
  4. ^ Lån for deg. «Lån med inkasso». Besøkt 08.12.2021. 
  5. ^ Settl. «Inkasso selskap». Besøkt 07.08.2023. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]