Louis-Nicolas Clérambault

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Louis-Nicolas Clérambault
Louis-Nicolas Clerambault.jpg
Louis-Nicolas Clérambault, framstilt av Louis-Simon Lempereur (1728–1807)
Født19. desember 1676[1][2][3][4]
Paris
Død26. oktober 1749[1][2][3][4] (72 år)
Paris
Beskjeftigelse Komponist, organist, cembalist
Nasjonalitet Frankrike

Louis-Nicolas Clérambault (født 19. desember 1676 i Paris, død 26. oktober 1749 samme sted) var en fransk komponist og organist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Louis-Nicolas Clérambaults far, Dominique Clérambault, var medlem av Vingt-quatre Violons du Roy ved hoffet til Ludvig XIV av Frankrike, og sønnen begynte tidlig å lære fiolin- og cembalospill. Orgelundervisning fikk han av André Raison og komposisjon av Jean-Baptiste Moreau. I en alder av tretten år skrev han sin første Grand Motet og fikk senere organistpost ved kirkene Grands-Augustin og i 1710 Saint-Sulpice.

I 1705 gikk Clérambault i tjeneste ved hoffet. Oppgavene var å organisere konserter og skrive kantater. Etter Ludvigs XIVs død i 1715 flyttet hoffet til Paris.

Clérambault etterfulgte Guillaume Gabriel Nivers ved Maison de Saint-Louis i Saint-Cyr-l'École. Dette var en undervisningsinstitusjon opprinnelig opprettet på initiativ av Madame de Maintenon, Ludvigs XIVs elskerinne og senere morganatiske ektefelle. Formålet med institusjonen var å gi et utdanningstilbud til døtre av forarmede høyadelige. Clérambault gav musikkundervisning til elevene, spilte orgel og ledet flere kor. Samtidig utviklet han den typiske franske kantaten til å bli en slags miniopera, stort sett for sangstemme med cembalo- og gambeakkompagnement, i blant med fioliner og fløyte. I tråd med tidens smak var temaene hovedsakelig hentet fra gresk mytologi.

I 1719 etterfulgte Clérambault læreren André Raison som organist ved kirka Grands-Jacobins i Rue Saint-Jacques. Familien bodde i bydelen Saint-Germain des Prés, og blant naboene var musikerkolleger som Marc-Antoine Charpentier, André Campra, Jean-Philippe Rameau og Joseph Bodin de Boismortier.

Sønnene César-François Nicolas (rundt 1705–1760) og Évrard-Dominique Clérambault (1710–1790) ble organister og komponister. Etter Clérambaults død overtok César organistposten, og etter dennes død Évrard.

Verk i utvalg[rediger | rediger kilde]

  • kirkelige korverk, motetter, hymner, Magnificat, Te Deum og annet
  • mer enn 25 verdslige kantater
  • sonater for fiolin og generalbass:
  • Premier livre de pièces de clavecin (1704), dansemusikk for cembalo i den franske barokktradisjonen prélude non mesuré («preludium uten taktangivelse»)
  • Premier livre d′orgue (1710), to suiter for orgel

Musikkeksempel[rediger | rediger kilde]

Basse et dessus de trompette fra Premier Livre d’Orgue

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Louis Nicholas Clerambault, biography/Louis-Nicholas-Clerambault
  2. ^ a b data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb138925747
  3. ^ a b International Music Score Library Project, 9. okt. 2017, Louis-Nicolas Clérambault, Category:Clérambault,_Louis-Nicolas
  4. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Louis-Nicolas Clérambault, w6000804

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]