Lotteri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lotteri, også kalt lotto, er et sjansespill hvor deltakerne kan få en gevinst etter loddtrekning. Lotteri er totalforbudt i mange land, mens det i andre land er tillatt, og til og med arrangeres av staten selv (nasjonallotteri).

Vinnersjansene i et lotteri bestemmes av flere faktorer: antall mulige numre, antall vinnernumre som trekkes, hvorvidt rekkefølgen er relevant, og hvorvidt trukkede numre returneres til «sekken».

Lotteriarrangøren har på forhånd beregnet sannsynligheten for de forskjellige vinnerkombinasjoner slik at det er høy sannsynlighet for nettoinntekt for selskapet. I en del lotterier (f.eks. Lotto) sørger også arrangøren for at det aldri deles ut så mye penger at man går med underskudd, for eksempel ved at førstepremiepotten deles på antallet førstepremievinnere.

Basar[rediger | rediger kilde]

Basar er også en form for lotteri, og avholdes av frivillige organisasjoner som samler inn penger til egen drift eller til andre prosjekter. Det selges lodd, og foretas loddtrekning om gevinstene som er loddet ut, som loddvinnerne får. Man trenger i utgangspunktet ikke tillatelse fra Lotteritilsynet for å holde basar. Basarer har vært en viktig inntektskilde for frivillige organisasjoner i Norge.

Se også[rediger | rediger kilde]