Tombola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tombola i Tyskland i 1954.

Tombola er et lotteri eller sjansespill hvor loddene oppbevares i og trekkes fra en spesiell trommel. Trommelen kan dreies rundt, slik at de sammenrullede loddene blandes. Gjennom en luke i trommelen kan spilleren trekke et lodd, som kan vise seg å være vinnerloddet.[1]

Ordet brukes også i overført betydning om spill der tilfeldige tall trekkes ut, eller om situasjoner der tilfeldigheter er avgjørende for resultatet.[2]

Ordet tombola stammer fra italienske tombolare som betyr tumle rundt.[1][3] Spillet oppsto på 1700-tallet i Napoli i Sør-Italia og er fremdeles et populært spill – og er en juletradisjon for familier.[4][5][6] Spillet sies å ha oppstått i 1734 etter en uenighet mellom hertug Karl III og dominikanermunken Gregorio Maria Rocco (1700–82), kjent som Fader Rocco. På denne tiden var lotto et populært spill, og hertugen ønsket å skattlegge spillet. Fader Rocco var uenig og ville forby det «umoralske spillet». Til slutt endte konflikten med at lotto ble beskattet, og i tillegg forbudt i julehøytiden – slik at katolikkene kunne konsentrere seg om å be og å hylle julehøytiden.[4] Napoleanerne løste imidlertid dette forbudet ved å finne opp et alternativ og svært likt spill, tombola. Det ikke-forbudte tombola ble dermed særlig mye spilt i forbindelse med familiesamlinger i julen.

Spillet spredde seg til USA med italienske emigranter og derfra videre til Nord-Europa og Norden. Spillet har likheter med andre sjansespill som bingo og basar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «'tombola' i Bokmålsordboka». ordbok.uib.no. Besøkt 29. desember 2018. 
  2. ^ «Den prisvindende forfatter Jan Kjærstad: »Litteraturpriser er en tombola«». Politiken (dansk). 6. august 2018. Besøkt 29. desember 2018. 
  3. ^ «tombola». Store norske leksikon (norsk). 20. februar 2018. Besøkt 29. desember 2018. 
  4. ^ a b «Tombola: a Christmas tradition». The Florentine (engelsk). 30. november 2017. Besøkt 29. desember 2018. 
  5. ^ «Tombola». www.italyheritage.com. Besøkt 29. desember 2018. 
  6. ^ «5 traditions of Neapolitan Christmas» (engelsk). Visit Naples. Besøkt 29. desember 2018.