Lochgilphead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lochgilphead
Skotsk gælisk: Ceann Loch Gilb
Lochgilphead 1.jpg
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landSkottland Skottland
Region:Argyll and Bute
Trad. grevskap:Argyll and Bute
StatusBy (town)
Grunnlagt1790
Befolkning2 392 (2011)
Postkode:PA 30-31

Lochgilphead
56°02′N 5°26′V

Lochgilphead (/lɒxˈɡɪlphɛd/; skotsk gælisk: Ceann Loch Gilb [kʲʰan̪ˠ l̪ˠɔx ˈkʲilip]) er en by og tidligere burgh i Argyll og Bute, Skottland, Storbritannia, med en befolkning på rundt 2,3 mennesker.[1] Byen er det administrative senteret i Argyll og Bute. Landsbyen ligger ved enden av Loch Gilp (en gren av Loch Fyne) og ligger på bredden av Crinan-kanalen. Lochgilphead sitter på A83, med Ardrishaig 3 km mot sør og Inveraray 39 km mot nordøst; Oban ligger 60 km nord på A816.

Rådet er basert på Kilmory Castle,[2] rundt som ligger en skogspark og et jernalderfort. Skogbruk og Land Scotland har også et kontor der.

Lochgilpheads fasiliteter inkluderer et svømmebasseng, sportssenter, fiskeutstyrsbutikk, Virgin MoneyBank og Bank of Scotland, TSB (som stengte permanent 17. februar 2021), Co-op Food supermarked, to bensinstasjoner, en butikk for hjemmeklær og en jernvarebutikk, en Renault-forhandler, et fellessykehus drevet av de lokale fastlegene (med en akuttavdeling og et psykiatrisk sykehus), en ni-hulls golfbane, bowlingklubb, et hydroterapibasseng, et regionalt deponi ved Dunchologan og Lochgilphead High School. Det er også en lokal avdeling av Storbritannia's Army Cadet Force i byen, nærmere bestemt en gren av Argyll og Sutherland Highlanders i forbindelse med Royal Regiment of Scotland.[3][4] Daglige busstjenester går fra byen til andre deler av Skottland, spesielt Glasgow, Campbeltown, Fort William og Oban.

Byen er hjemsted for laget Kilmory Camanachd og fotballaget Lochgilphead Red Star.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Browser Population». web.archive.org. 12. desember 2013. Besøkt 8. mars 2022. 
  2. ^ «KILMORY CASTLE (LB11039)». portal.historicenvironment.scot. Besøkt 8. mars 2022. 
  3. ^ «Argyll And Sutherland Highlanders Battalion Army…». Army Cadets UK (engelsk). Besøkt 8. mars 2022. 
  4. ^ «https://twitter.com/dcoyash». Twitter. Besøkt 8. mars 2022.  Ekstern lenke i |title= (hjelp)