Shinty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En shinty-kamp i gang i Glasgow.

Shinty (eller camanachd eller iomain på moderne skotsk-gælisk) er en lagsport som blir spilt med køller og baller. Shinty er i dag spilt bortimot utelukkende på det skotske høylandet, og blant skotter fra høylandet i de store byene i Skottland, men var tidligere populært i langt større områder, også i England og andre steder hvor det fantes skotter som hadde utvandret fra høylandet.[1]

Mens det har vært gjort sammenligninger med landhockey, har disse to lagspillene flere betydelige forskjeller. I shinty kan en spiller slå ballen i luften og har lov til å bruke begge sidene av køllen. Køllen kan også bli brukt til å blokkere og takle, skjønt en spiller kan ikke komme ned på motstanderens kølle, en praksis som kalles for «hacking». En spiller kan takle ved å bruke kroppen, så sant det er skulder-mot-skulder, akkurat som i fotball.

Hensikten med spillet er få en liten ball inn i målet som kalles for «hail», stående i enden av banen som er mellom 125 og 155 meter lang og vanligvis gresskledd.

Sporten er avledet fra de samme røtter som det irske lagspillet hurling, men har utviklet forskjellige regler og eiendommeligheter. Reglene ble administrert av Camanachd Association, sportens forbund.

Shinty er også en av forgjengerne til ishockey: i 1800 begynte skotske utvandrere i Nova Scotia å spille på isen ved Windsor. I Canada blir uformelle ishockeyspill fortsatt kalt for «shinny». En annen sport med felles bakgrunn er bandy.

Historie[rediger | rediger kilde]

Shinty er like gammel som Skottlands dokumenterte historie og er antatt å ha kommet til landet faktisk før kristendommen, enten med en irsk stamme, de såkalte skotere, fra Irland, eller at lagsporten kom som irsk kulturpåvirkning noe senere.[2] Hurling, et tilsvarende spill som shinty, er avledet fra et historisk spill som for felles for folkene i Irland og Skottland, og som har vært en fritidssyssel for irlenderne i antatt minst 2000 år.[3] Shinty og hurling har en framtredende plass i legenden om Cúchulainn i irsk mytologi.[4] Et lignende spill ble praktisert på øya Man i Irskesjøen og kalt for cammag, et navn som er beslektet med camanachd. Den eldste formen for hurling som ble spilt i den nordlige delen av Irland minner mer om shinty enn av den standardiserte utgaven av dagens hurling. Som shinty var spillet vanligvis kjent som camánacht og ble tradisjonelt spilt om vinteren (da jordbruksfolk hadde mindre å gjøre enn i sommermånedene).

Opprinnelsen til navnet shinty er ikke fastlagt, men det er en teori om at navnet er avledet fra ropene som kom under spillets gang; shin ye, shin you og shin t'ye. Andre dialektnavn var shinnins, shinnack og shinnup,[5] eller som Hugh Dan MacLennan forslår, at det kommer fra skotske-gæliske ordet sinteag.[4] Det var imidlertid aldri ett felles navn for spillet, og ble kalt ulike ting fra dal til dal, glen til glen, inkludert cluich-bhall (= ballspill) og lavlandet ble det tidligere referert til som hailes, foruten de navnene som benyttes i moderne gælisk, camanachd eller iomain.

I 1887 utspant en historisk kamp mellom Glenurquhart Shinty Club og Strathglass Shinty Club i Inverness. Kampen ble fulgt av tusener av folk og var en betydelig vendepunkt i å utvikle et sett med felles regler, noe som er spesielt ettersom spillet etter sigende har vært praktisert i nær 2000 år.

Den skotske komikeren, skuespilleren og tidvis sangeren Billy Connolly foreslo i september 2009 at shinty burde bli forfremmet til Skottlands nasjonalsport ettersom det skotske fotballandslagets prestasjoner har vært så elendige.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ MacLennan, Hugh D.: Et Hoc Genus Omne. Shinty in England, pre-1893 Arkivert 1. september 2009 hos Wayback Machine. (PDF)
  2. ^ The Guardian: Sticks and thrones, 2003
  3. ^ The history and practice of Irish hurling, 2002
  4. ^ a b MacLennan, Hugh Dan: Shinty's Place and Space in the World (PDF)
  5. ^ Shindy: The Oxford Dictionary of English Etymology. s. 820
  6. ^ Herald Scotland: Shinty shines with late flourish as Fort William survive Kyles comeback to win trophy

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]