Liv Rundberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Liv Rundberg
Født28. aug. 1945Rediger på Wikidata (77 år)
PorsgrunnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SprinterRediger på Wikidata
Barn Hogne RundbergRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Troms fylkeskommunes kulturpris (1997), Kongens fortjenstmedalje (2011), Áillohaš musikkpris (2009)Rediger på Wikidata

Astrid Liv Kristine Mæsel Rundberg (født 28. august 1945[1]) er en norsk kulturarbeider og tidligere friidrettsutøver. Hun har vært organist i Kåfjord kommune i Troms, var rektor ved kommunens kulturskole og har bidratt i flere kor og andre kulturinstitusjoner. Rundberg har også samlet inn gamle samiske, læstadianske salmetekster. Før hun kom til Kåfjord var hun aktiv friidrettsutøver, hun tok bronsemedalje på 400 meter i NM og var på landslaget. I 2011 ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Liv Rundberg er født i Porsgrunn og oppvokst i Herefoss i Aust-Agder og Skotfoss i Skien. Hun kom første gang til Kåfjord i 1965. Fra 1968 til 1973 bodde hun på Ørnes i Nordland, der hun jobbet som lærer og drev med friidrett for Ørnes IL. I denne perioden tok hun blant annet NM-bronse på 400 meter i 1970 og var på landslaget med deltakelse i Canada og landskamp mot Sverige og Danmark i 1970-71. Hun drev også med fotball samt håndball, noe hun fortsatte med da hun flyttet til Kåfjord for godt i 1973.

I Kåfjord har hun vært organist siden 1973. Hun var med på å starte opp kulturskolen i kommunen i 1979 og var rektor ved kulturskolen fra 1990 til hun ble pensjonist i 2012. Rundberg har engasjert seg i arbeidet med å bringe den samiske kulturen i Kåfjord fram i lyset igjen. En periode dro hun rundt i kommunen og samlet inn gamle samiske, læstadianske salmer og sanger, som blant annet er tatt med i den læstadianske sangboka Det gamle vekterrop. I 1973 startet hun opp Kåfjordkoret. Hun startet også kulturarrangementet Tonetreff, har dirigert Sol Ten Sing, og har arbeidet for Riddu Riđđu-festivalen og andre kulturinstitusjoner.

I 1997 ble hun tildelt Troms fylkeskommunes kulturpris sammen med Totalteatret. Hun ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv i 2011. Året etter fikk hun prisen for årets ildsjel i Kåfjord kommune.

Liv Rundberg er mor til brødrene Håkon, Hogne, Halvard og Herman Rundberg, som utgjør 4/5 av bandet Violet Road. Også datteren Herborg Rundberg er musiker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alle tider kvinner – Alfabetisk sortering på navn: KR Arkivert 1. juni 2014 hos Wayback Machine. på Norges Friidrettsforbunds statistikksider. Besøkt 1. juni 2014.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]